Högerextremister verkar i Knivsta
Högerextrema grupper försöker ta sig in bland Knivstas ungdomar. Bland annat genom att sätta upp klistermärken och dela ut flygblad. För en tid sedan misshandlades även en av de ungdomar som vill starta en lokalavdelning av Ung vänster i Knivsta.
- Vi utreder fortfarande ärendet. Vi använder inte ordet nynazister och vet inte vilken grupp som genomförde misshandeln. Däremot kan vi inte utesluta att det kan finnas politiska motiv bakom gärningen, säger Christer Nordström, polisens presstalesman.
Eftersom misshandeln misstänks ha politiska motiv, det vill säga att någon icke parlamentarisk högergrupp har utfört den, så är Säpo också inkopplat.
- Men det är vi som utreder brottet och Säpo bistår oss med information, säger Christer Nordström.
Som UNT tidigare rapporterat kommer narkotikaexperten Björn Fries till Knivsta 26 maj för att föreläsa om hur man kan minska bruket av narkotika bland unga. Björn Fries har tidigare arbetat som nationell narkotikasamordnare åt den förra regeringen. Men långt tidigare var han kommunalråd i Karlskrona där några av de första nynazisterna dök upp på 1990-talet.
- Jag känner igen det som händer på andra orter nu. Det var det som hände oss då och jag anser att det finns en likhet mellan de ungdomar som fastnar i extrema organisationer och de som börjar använda narkotika, säger Björn Fries.
Enligt Säpo har konfrontationerna mellan extrema eller så kallade autonoma vänstergrupper och vit-makt-rörelser ökat under 2000-talet, främst från 2002 och framåt. Det gäller både nationellt och i Uppsala.
Och i Knivsta har bland andra Christer Johansson (V) som till vardags arbetar som ungdomskonsulent i Uppsala, märkt att aktiviteterna från högerextrema grupper har ökat.
- Jag reagerade senast då jag såg ett klistermärke även utanför tätorten. Då gick jag in på nätet för att söka på Knivsta. Där såg jag att flera aktiviteter planerades i Knivsta, säger Christer Johansson.
Björn Fries säger att ungdomar som mår dåligt, eller inte känner sig hemma någonstans både har lättare att bli värvade av extrema grupper eller att fastna i missbruk. Med extrema grupper menas grupper som använder sig av våld och hot för att få igenom sina åsikter.
Vad kan man då göra för att förebygga att extrema vänster- och högerorganisationer växer?
- Vi polisanmälde allt från minsta klistermärke och uppåt. Samtidigt kan vi inte bara fördöma, det är ingen bra metod, säger Björn Fries.
Han menar att man måste visa att alla människor är lika värda och fråga sig vad som ligger bakom, varför vårt samhälle inte kan erbjuda de här unga killarna något bättre.
- Jag har pratat med flera av dem som hoppade av Nationalsocialistisk front och de säger att besvärligt blev det först när vi pratade om att de också hade rättigheter, när vi försökte förstå dem. Först då nådde vi dem med vad vi sa, säger Björn Fries.
Men hans viktigaste råd är att kommuner som råkar ut för de här problemen måste analysera varför vissa ungdomar drar sig till organisationerna och sedan försöka erbjuda något bättre.
- För i Sverige finns väldigt få rasister som i teorin har tänkt igenom vad de står för och som har läst litteraturen. De flesta är unga 20-åriga killar, så kallade hangarounds som lyssnat på äldre. Just därför är det också viktigt att se de här ungdomarna mycket tidigare, säger Björn Fries.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!