Hon vill stötta Knivstas föreningar

Kultur- och fritid är en del av infrastrukturen. Därför behöver vi vara med från början för att bygga upp ett hållbart samhälle och se till att det finns mötesplatser. Det säger Enköpingsbon Lena Larsson, Knivsta kommuns första kultur- och fritidschef.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2012-09-17 12:00

Sedan några veckor tillbaka har Lena Larsson ansvar för den nya förvaltning som sköter kommunens kultur-, fritids- och demokratifrågor.
Lena Larsson är kulturhistoriker och bodde tidigare i Uppsala där hon utbildade sig i konsthistoria med flera kulturvetarämnen. Hon har under årens lopp arbetat mycket med museipedagogik och engagerat sig i en förening för undervisning i Sveriges museer.
– 1989 till 1995 arbetade jag på Upplandsmuseet och Disagården. Sedan började jag pendla mellan Uppsala och Västerås till Västmanlands läns museum, berättar Lena Larsson.
2008 ville hon prova något nytt och blev då kultur- och fritidschef i Hallstahammars kommun, väster om Västerås.
– Hallstahammar har 15 000 invånare precis som Knivsta, men kommunen ligger på ”fel” sida om Västerås och har därför de senaste åren förlorat invånare. Här är det tvärtom. I Knivsta ser man många möjligheter inför framtiden, säger Lena Larsson.

I Knivsta finns kritik från föreningslivet mot kommunen. Här saknar främst idrottsföreningarna planer och hallar, men även kulturlivet behöver bättre lokaler.
– Jag är medveten om det, och här finns också färre föreningar som kommunen har kontakt med än i andra kommuner. Kanske eftersom många föreningar blev kvar i Uppsala då kommunerna delade på sig? säger Lena Larsson.
Samtidigt tror hon att föreningarna kan bli fler och att kommunen kan få kontakt med fler föreningar som redan finns.
– Expansionen och inflyttningen gör att det nog finns mycket att uppmuntra och stödja på föreningssidan, säger hon.
Vad det gäller anläggningar så är nu första etappen av ett allaktivitetshus på gång vid Hälsohuset, ett byggnadsprojekt som Lena Larsson tror kan lösa många frågor kring lokalbrist.
– Vi kan inte skylla på närheten till Stockholm och Uppsala, utan det finns även ett behov av det lokala. Däremot kommer det inte att finnas möjlighet att bygga exempelvis stora teatrar här ännu, säger Lena Larsson.

Hon tror starkt på en mix av kultur, historia och sport.
– En gång gick jag ut och berättade om Vasaskeppet för ungdomarna vid en fotbollsturnering. Sådana samarbeten tror jag starkt på. För Det gamla uttrycket: En sund själ i en sund kropp, är faktiskt inte så tokigt.
Inom hennes ansvarsområde ingår bland annat ungdomsverksamhet, Kulturskolan, Alsikehallen, biblioteket, och föreningsliv.
Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar fram underlag till politikerna och genomför politikernas beslut.
Att utveckla demokratin i kommunen är också en del av nämndens ansvarsområde.
– Vi kommer att jobba med hur demokratibegreppet kan bli tydligare. Att ha biblioteket i kommunhuset tycker jag är en oerhörd styrka. Till biblioteken kommer ju alla sorters människor och olika generationer. Samtidigt är all den information man får där helt gratis, säger Lena Larsson.
Ungdomsdemokratin vill hon också utveckla så att den blir mer långsiktig.
– Det finns många idéer att utveckla som en medborgarbudget och så vidare.
Ser du inga problem inom dina områden?
– Jo, kraven från invånarna blir allt högre på samhället, samtidigt som det inte finns medel till allt. Men om man satsar på kultur och fritid får man på sikt en friskare befolkning och benbrotten blir färre om 25 år. Det är jag övertygad om, säger hon.

FAKTA

Fakta
Enköpingsbo som gillar film
Namn: Lena Larsson
Ålder: 48 år
Familj: Gift. Har två döttrar som är 20 och 16 år.
Bor: Enköping
Intressen: Läsa och se på film. ”Numera läser jag mer tidningar och faktaböcker, jag gillar att vara allmänbildad. Förr fördjupade jag mig mer i enstaka ämnen.” Hon tycker också om arkitekturhistoria, reser gärna till samma ort flera gånger för att hitta platsens själ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om