På många håll i landet har förhandlingarna lett till tvister mellan de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen i år. Bakgrunden är den nya allbolagslagen, kallad Allvill, som gör att de kommunala bolagen får högre avkastningskrav från sina ägare.
– Med tanke på det första budet i Knivsta så är vi nöjda med utgången i medlingen. Höjningen hade varit mycket tuff för våra hyresgäster. Nu gick medlarna på vår linje, det vill säga att hyrorna inte ska höjas plötsligt utan att bostadsbolagen på sikt ska bygga upp sitt kapital, säger Per Klasson, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Höjningen blir nu 150 kronor i månaden, i stället för som Hyresgästföreningen befarade 800 kronor mer för en vanlig trerumslägenhet i Knivsta. En trea kostar nu 6 050 kronor per månad att hyra.
Stefan Lundström, t f vd för Knivstabostäder, säger att man accepterar medlarnas bud på 2,5 procent.
– I vårt första bud hade vi räknat med det höga avkastningskrav som snart kommer från kommunfullmäktige på Knivstabostäder. Men eftersom fullmäktige inte ger oss avkastningskravet förrän i februari så kunde vi enligt medlaren inte ta hänsyn till det i förväg och det accepterar vi, säger Stefan Lundström.
Anledningen till att Knivstabostäder ville chockhöja hyran var att de ansåg att de annars inte skulle ha råd med ett högre avkastningskrav, höjda energipriser med mera.
– Lagstiftarens syfte med lagen och höjda avkastningskrav är att få ihop pengar till det underhållsberg som många kommunala bostadsbolag har. Avkastningskravet har inte med vinstkrav att göra, utan handlar om att pengarna kommer att stanna i bolagen, säger Stefan Lundström.
Samtidigt har Knivstabostäders styrelse kommit fram till att det inte är deras uppgift som litet bostadsföretag att få en prejudicerande dom om hur den nya lagen ska tolkas. I stället kommer ett större bostadsföretag i Örebro att försöka driva frågan till domstol.
– Vi är måna om att ha en god kontakt med våra hyresgäster och vår förhandling gick till medling, men vi ville inte gå vidare till högre instanser, utan var mer ute efter att höra hur Hyresgästföreningen tolkar den nya lagen, säger Stefan Lundström.
Kommer ni att höja hyrorna kraftigt nästa år i stället?
– Det vet vi inte än. Vi får se hur lagen kommer att tolkas när den prövas.
Har inte ni fått lägre uppvärmningskostnader?
– Jo, men man räknar på ett snitt, hur kallt det brukar vara ett normalt år. Om hela den här vintern blir varm så går mer av inkomsterna till underhåll, säger Stefan Lundström.
Vad det gäller underhållet så har bolaget upprättat en femårsplan. I år kommer man att satsa på att måla fönsterkarmar och att gå igenom balkonger i området Tallbacken. En del av årets underhållspengar har även gått till att reparera ett tak på Centralvägen som fläktes upp under julhelgens stormar.
– Hälften av kostnaden täcktes av försäkringsbolaget, men med de vattenskador som blev i ett par lägenheter så kostade det oss mycket ändå, säger Stefan Lundström.
Hyresförhandling blev prejudicerande
Hyreshöjningarna hos Knivstabostäder blev inte så höga i år som befarat. Hyrorna höjs med 2,5 procent, i stället för med 14 procent på tre år som det första budet låg på. Men utslaget blev inte prejudicerande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!