I Risberga är det fritt fram att skjuta
I skogen, en bit utanför Risberga, ligger Knivstas enda skjutbana. Här är det tillåtet att skjuta med allt från gevär till kpistar och jaktvapen.
Helge Ellesjö och Göran Tibell bakom kulisserna. Tavlorna sitter så högt att de måste firas ner när man ska titta närmare på dem.
Foto: Maria Lindblom
Banan har funnits här i många decennier och förr kände nästan alla Knivstabor till den. Under 1950-talet var skytte en folksport och stora tävlingar arrangerades här med upp till tusen deltagare åt gången.
- I dag finns många olika skyttegrenar och förbund i Sverige. De flesta ungdomar är intresserade av luftgevärsskytte inomhus på 10-50-metersskytte, men när det kommer över de avstånden så är inte intresset så stort längre, säger Göran Tibell som har utövat sporten framgångsrikt ända sedan han var tolv år.
Både han och Helge Ellesjö, en annan medlem, är måna om att skyttet ska leva vidare i Knivsta.
Skjutbanan i Risberga har just fått ett förnyat tillstånd av polisen. Där står att man får skjuta med hela sju olika vapentyper.
Varför är det tillåtet att skjuta med maskingevär här?
- Det är för att hemvärnet ska kunna träna, men nu var det länge sedan de gjorde det senast, så ingen skjuter med Ak4:or, Ak5:or eller kpist här numera, säger Göran Tibell.
Skjutbanan tillhör Knivsta kommun, men sköts av medlemmarna i Husby-Vidbo-Lagga-Knivsta Skytteförening. Andra som använder banan är jägare som skjuter in sina vapen och Knivsta brukshundklubb.
Knivstaklubben tillhör den Frivilliga skytterörelsen som skjuter efter ett nationellt program.
- Under sommarsäsongen är det mest 300 meters banskytte. Då man skjuter mot runda, tioringade tavlor. Under höst, vinter och vår är fältskyttet störst, säger Helge Ellesjö.
Att kunna bedöma avstånd och vind är viktigt för att bli framgångsrik i skytte. Att ha bra syn och ha ett lugnt sinne är andra fördelar.
Men när man blir äldre kanske synen försämras. Hur går det med skyttet på 300 meter om man inte får använda kikarsikte?- Det finns speciella skytteglasögon som är tillåtna att använda så det är inga problem, säger Helge Ellesjö och visar två små runda glas som sitter väldigt tätt, eftersom man bara använder ett glas åt gången.
Är det farligt att gå i skogarna kring skjutbanan?
- Nej, vi har varningsskyltar och alla kulor och därmed allt bly samlas upp i kulfånget bakom tavlorna.
Vad krävs för att få skjuta på banan?
- Man måste ha gevärsskyttekort och det finns en särskild utbildningsplan med hårda regler. Den som vill lära sig skjuta får gå bredvid en erfaren skytt, säger Göran Tibell.
För övrigt tycker Helge Ellesjö och Göran Tibell att skytte är en utmärkt sport för damer, eftersom damer och herrar tävlar i samma klasser och på lika villkor.
- Länets kanske främsta skytt just nu är Caroline Törnvall från Ultuna. Kanske skytte kommer att få ett uppsving framöver tack vare att fler damer upptäcker sporten, hoppas Göran Tibell och Helge Ellesjö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!