Ingen simskola på skoltid i Knivsta

Knivsta kommun saknar simundervisning i skolorna för de yngsta eleverna. Ett förslag från Vänsterpartiet om att simskola ska bli obligatorisk i årskurserna 2,3 och 5 avslogs i förra veckan.

Knivsta2012-03-28 12:55

Majoriteten av politikerna i Knivsta kommunfullmäktige avslog förslaget med hänvisning till att kommunen redan uppfyller läroplanens mål då det gäller simkunnighet.

Men Christer Johansson (V) tycker att det är för sent att kolla om barnen kan simma när de är i elvaårsåldern.
– Vi har många barn som bor nära sjön och som vill leka där med sina kompisar när de är i den åldern, säger Christer Johansson som inte tycker att Knivsta kommun ska vänta till det händer någon olycka.

Under mötet motiverade bland andra Göran Nilsson (M) majoritetens ställningstagande med att man i Knivsta låter testa barnens simkunnighet i årskurs 4,5 och 6. Därefter får de som inte klarar kraven gå i extra simundervisning. Men enligt Christer Johansson finns lediga tider och simlärare i kommunens simhall under skoltid, något som kommunen skulle kunna utnyttja.
– Simkunnigheten i Sverige sjunker och de senaste tio åren har en person var tredje dag drunknat. Skolverket har också sagt att man för att eleverna ska klara målet för simkunnighet i årskurs 5 så kan det vara bra att sätta ett delmål på 50 meter i årskurs 2, framhåller Christer Johansson.

I kommunens simhall Hälsohuset arrangerar personalen simskola som Knivstas barn kan gå i på fritiden. I den simundervisningen deltar cirka 360 barn per år. De allra flesta barnen bor i Knivsta kommun. Men Christer Johansson och de övriga vänsterpartisterna anser inte att det är tillräckligt.
– Jag gläds åt allt bra som görs för vattensäkerheten i vår kommun, men vi vet också att det inte är alla barn som kommer åt simskolan i Hälsohuset. Bland annat för att deras föräldrar inte kan komma ifrån sitt arbete under de tider som simskoleundervisningen hålls, säger han.

Ken Norberg, föreståndare för Hälsohuset, har tidigare sagt till UNT att han tycker att det skulle vara både för- och nackdelar med en obligatorisk simskola. Bland annat skulle det bli svårare för skolorna att få skolbadstider i simhallen.

En annan fråga angående simundervisningen som kom upp under senaste kommunfullmäktigemötet var hur det blir med simundervisningen framöver. Numera krävs nämligen lärarlegitimation även för den som undervisar i simning. Uppsala har som UNT tidigare rapporterat därför anställt en behörig simlärare.

Klas Bergström (M) ordförande för utbildningsnämnden, tror inte att det ska bli några problem för Knivsta.
– Jag tror att Hälsohusets simlärare kan fortsätta undervisa, men med stöd av en legitimerad idrottslärare från våra grundskolor, säger han.

Fakta

I läroplanen står att man ska kunna simma 200 meter i slutet av årskurs 5.

Men hur tidig simundervisning man får i skolan skiljer sig mycket åt i olika kommuner. I exempelvis Håbo, Enköping och Sigtuna kommuner är simundervisningen obligatorisk redan från förskoleklass.

Uppsala kommun har däremot ungefär samma regler som Knivsta. Det vill säga att man från och med i höst gör ett simtest på barn i årskurs 5, och om elever inte klarar kunskapskraven kan de få simskoleundervisning. Med simundervisning menas en simskola där eleverna får gå tills de lär sig simma. I de flesta kommuner har eleverna även idrottslektioner i simhallen med sin klass ett par gånger per termin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om