Ingen syskonförtur i Knivsta
Sigtuna kommun kommer att återinföra syskonförtur i förskolan. I grannkommunen Knivsta finns ingen regel om syskonförtur.
Föräldern Gunnar Fhager tycker definitivt att syskonförtur är att föredra. Barnen Melker, Vidar och Amanda går alla på Tärnans förskola.
Foto: Maria Lindblom
Både hon, personal och en förälder på Tärnan tycker att syskonförtur är att föredra för föräldrar, barn och personal. Barnen blir även ofta tryggare av att gå på samma ställe som sitt syskon.
- Som förälder måste det vara en fördel att ha barnen på samma ställe. Och de som inte får plats för sitt andra barn på en önskad förskola byter ändå ofta till den önskade platsen senare då det blir en plats ledig, säger Pia Lind, förskollärare.
I Sigtuna skapar bristen på syskonförtur just dessa praktiska problem för barnfamiljer som tvingas hämta och lämna sina barn på olika förskolor och tvingas bygga upp kontakt med två personalgrupper. Därför föreslog moderaten Berit Ernbacke för en tid sedan att syskonförtur införs i kommunens förskolor.
Och kommunledningen är positiv till förslaget.
- Vi delar motionärens uppfattning. Men innan syskonförtur införs igen ska tjänstemännen skriva ett nytt regelverk. För även om vi inför syskonförtur så finns alltid praktiska saker att lösa då ett barn ska placeras, säger Gun Eriksson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Både Sigtuna kommun och Knivsta kommun har just nu så gott om platser att inga föräldrar behöver vänta mer än de lagstadgade tre månaderna på en plats.
- Ofta kan plats erbjudas omgående i vår kommun om det är akut. Men några förskolor är av olika skäl, inte minst placering, mer attraktiva än andra. Om man önskar plats på en attraktiv förskola kan det ta lite längre tid, säger Gun Eriksson.
För många år sedan fanns syskonförtur i Sigtuna kommun. Men syskonförtur som generell princip avskaffades med motiveringen att de som endast hade ett barn nästan aldrig kunde få tillgång de förskolor som var mest attraktiva. De som redan hade barn i den aktuella förskolan fick plats för sitt andra eller tredje barn oavsett vilken köplats barnet hade.
I dag tittar man på kötid och exempelvis barngruppernas sammansättningar då barnen i Sigtuna placeras.
- I Knivsta försöker vi se till att syskon får gå på samma förskola, men exempelvis barn med särskilda behov går före. Ålder på barnen har också betydelse vid fördelningen av platserna, säger Ingrid Åhnberg, på utbildnings- och barnomsorgsförvaltningen.
Och någon diskussion om att införa en regel om generell syskonförtur förekommer inte i Knivsta just nu, enligt henne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!