It-satsningar och fler skolsköterskor

– Vi har inte tänkt att det ska bli färre lärare per elev i grundskolorna. Tvärtom syftet är att få till mer resurser om det går. Det säger Klas Bergström (M) och Anneli Löfling (KNU).

Knivsta2010-12-20 19:36

Just nu pågår arbetet med revideringar i utbildningsnämndens budget i Knivsta. Klas Bergström som vid årsskiftet blir ordförande i nämnden och Anneli Löfling som blir förste vice ordförande verkar överens om vad som är viktigt att satsa på framöver. Utbildningsnämndens budget har redan gått igenom nämnden en gång eftersom skolorna behövde besked om ungefär hur mycket pengar man har att röra sig med under 2011.

Sammanlagt fick grundskolor och förskolor 213 miljoner kronor, varav 193,5 miljoner går till elevernas skolpengar. Skolpengen innebär att varje skola får samma summa för varje elev som skolan har. Övriga 19,5 miljoner går till administration, socioekonomiskt stöd till skolor med många barn som har särskilda behov, till skolskjutsar, modersmålsundervisning, datorprogramslicenser, med mera.
– Det är lite upp till varje skola att fördela pengarna på bästa sätt, men vi politiker har några områden som vi pekar ut som särskilt viktiga inför nästa år, säger Klas Bergström.

Bland de frågorna finns en fortsatt fokusering på bra studieresultat, it-satsningar, att det behövs fler skolsköterskor och att barngrupperna i förskolorna ska bli mindre. Vad det gäller barngrupperna i förskolorna så kanske kommunen måste hyra in så kallade moduler för att få plats med fler och mindre grupper.
– It-satsningarna handlar bland annat om att vidareutbilda lärarna. Kommunens kostnader där blir främst för vikarier då lärarna ska vara borta, säger Anneli Löfling.

En halv miljon avsattes till it-satsningar i år och satsningarna kommer att fortsätta i 2011 års budget. I sammanhanget finns också ett förslag om att kommunen ska ha totalt fyra skolsköterskor. Socialdemokraterna kritiserar den nya majoriteten som består av M, C, KD, MP, KNU och två för närvarande partilösa politiker för att pengarna i utbildningsnämndens budget inte kommer att räcka till dagens nivå vad det gäller antalet lärare per barn i grundskolorna. Lärarnas löner förväntas nämligen bli högre och antalet elever i kommunen ökar.

Nu har utbildningsnämnden fått ett extra anslag på en miljon kronor och man väntar på ytterligare besked innan eventuella revideringar kan göras.
– Nya skatteprognoser kan exempelvis förändra kommunens ekonomi. Lärarnas löneavtal blir inte klart förrän i april så det kan vi inte vänta på, utan om det blir några justeringar av budgeten så kommer de att ske vid kommunfullmäktiges möte i februari, säger Klas Bergström.

Både han och Anneli Löfling säger att syftet med budgeten är att den ska leda till förbättringar, inte att det ska bli försämringar eller färre lärare per elev i grundskolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om