Jurist hjälper drabbade hyresgäster

En jurist har kopplats in för att bevaka hyresgästernas rättigheter i bostadsområdena vid Emil Sjögrens väg i Knivsta. Ärendet gäller radon som tidigare hittats i fyra av lägenheterna.

Hus med radon på Emil Sjögrens väg i Knivsta.

Hus med radon på Emil Sjögrens väg i Knivsta.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Knivsta2011-03-05 09:25

I april förra året upptäcktes att fyra av Knivstabostäders 491 lägenheter hade för höga halter av radon i luften. Värdena var över strålskyddsinstitutets (SSI:s) gränsvärden för vad som är tillåtet i bostäder.

Nu har lägenheterna sanerats och luften där ska mätas om, men flera frågor om hur det kommunala bostadsbolaget har skött frågan kvarstår att utreda, enligt Hyresgästföreningen.
– Det juristen ska utreda är bland annat hur informationen till hyresgästerna har skötts och om de drabbade hyresgästerna inte var berättigade till ersättningslägenheter eller åtminstone hyresreducering under den tid de väntade på saneringen, säger Christina Linde, ordförande i lokala hyresgästföreningen för Granbacken och Tallbacken.
Hon är också orolig för att radongasen kan komma från blåbetong i husen.

Just nu har Knivstabostäder ingen ordinarie vd, men Raymon Levin, förvaltare, säger att bolaget har satt in de åtgärder som krävs vid upptäckt av för höga radonhalter. Samtidigt beklagar han bristerna i kommunikationen.
– Det är klart att det finns hyresgäster som har varit oroliga. Vi meddelade de hyresgäster som blivit drabbade, men inte övriga. Så här med facit i hand så skulle vi ha skickat ut information till alla hyresgäster från början, säger han.

Det som hänt de senaste två månaderna är att de drabbade lägenheterna har sanerats och att mätdosor har lagts ut så att man kan kontrollera att åtgärderna i lägenheterna har lyckats.
– Mätperioden går ut nu i mars. Därefter får vi svaren under våren, säger Raymon Levin.
Efter påtryckningar från Hyresgästföreningen har dosor även lagts ut i alla lägenheter runt om de drabbade lägenheterna. Den första mätningen handlade om stickprover i cirka 80 lägenheter i hela beståndet.
– De flesta dosor som nu ligger ute finns i bottenplanet och några enstaka på våning ett. Alla är bostäder nära de drabbade lägenheterna. Eftersom radonet kommer från marken är det störst sannolikhet att lägenheter i bottenplanet kan få in radon, säger Raymon Levin.

P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, har tidigare varit med om liknande fall i Sverige. Han menar att de drabbade hyresgästerna har rätt till hyresreducering.
– Det finns ett rättsfall från slutet av 1990-talet där Göta hovrätt sa att hyresgästerna hade rätt till 30 procents hyresreducering under den tid de hade bott i lägenheter med radonhalter över gränsvärdena, säger P-G Nyström.

Vad det gäller informationen från det kommunala bostadsbolaget så tycker han att det är självklart att alla hyresgäster borde ha informerats så fort de första provsvaren kom och att de drabbade skulle ha fått de exakta siffrorna.
– Jag är inte insatt i det här fallet, men det är märkligt om de inte har informerat alla om vilka mätresultaten blev eftersom radon är så hälsofarligt och därför även reglerat i gränsvärden från högre myndigheter, säger P-G Nyström.

FAKTA: RADON
  • Radon är en radioaktiv gas som även kan finnas i vatten. Gränsvärdet för bostäders luft är numera 200 bequerel per kubikmeter (bq/m3). Detsamma gäller för skolor och förskolor.
  • Mätvärdena i de fyra aktuella lägenheterna låg på 270, 285, 440 och 855 bequerel per kubikmeter.
  • 500 lungcancerfall per år orsakas av radongas i inomhusluft. Den som vill mäta sin bostad kan kontakta kommunen för att beställa mätdosor.
  • Det finns ingen aktuell radonkarta över Knivsta kommun som visar var det är störst risk att det finns radon i marken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om