På tisdagen kom de två fram till Longyearbyen på Svalbards västkust efter tre veckors rodd från Tromsö på det norska fastlandet.
– Det är skönt att vara i hamn. Veckorna då vi färdades över öppet hav har varit häftiga men tuffa, säger Sören Kjellkvist på telefon till UNT på tisdagsförmiddagen.
Syftet med expeditionen, som UNT berättade om 19 juli, är att sätta fokus på klimatförändringarna i Arktis. Duons förhoppning är att bli de första som ror runt hela den norska ögruppen Svalbard, en färd som länge varit omöjlig eftersom isen legat kompakt runt norra Svalbard.
Men sedan några år har somrarna blivit allt mildare och mer isfattiga. Isläget avgörs dock inte bara av klimatförändringarna utan även av naturliga variationer som kan göra att isen växer till även i augusti
– Vi ska stanna här i Longyearbyen några dagar och analysera isläget ovanför Nordostlandet, den nordligaste ön på Svalbard. Som det ser ut nu kommer vi tvingas att pausa expeditionen, säger Sören Kjellkvist.
I så fall flyger han och Glenn Mattsing hem och gör ett nytt försök nästa sommar.
Under de tre veckor som duon tillbringade i roddbåten på Barents hav kämpade de i stort sett hela tiden mot en envis nordanvind. Den gjorde att de tvingades kryssa för att ta sig framåt. Ett sjöankare gjorde att de slapp blåsa tillbaka söderut när de inte satt vid årorna och slet. Valar har de sett flera gånger varje dag.
Det har också varit en del strapatser. Sören Kjellkvist har genomfört halva rodden med ett brutet finger efter en klämolycka ute till havs. Han har därför tvingats ta smärtstillande tabletter för att kunna ta sig upp till Svalbard.