Känner inte igen sig i kritiken

De äldre eleverna på Alsikeskolan skulle aldrig doppa yngre elever i toaletter eller knuffa någon framför en buss. Det säger några åttondeklassare om påståenden från föräldrar till barn på skolan.

Albin Bellander, Erik Bergkvist, Hanna Lundström , Alicia Toll, Ida Källgren och Eric Kumlin.

Albin Bellander, Erik Bergkvist, Hanna Lundström , Alicia Toll, Ida Källgren och Eric Kumlin.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2010-09-01 11:01

I lördags rapporterade UNT att Alsike skola har tappat nästan var tionde elev inför höstterminen. Föräldrar som hört av sig till tidningen kopplar ihop de många avhoppen från skolan med hur skolan leds. I våras fick skolan kritik från skolinspektionen bland annat för att man inte vidtar tillräckliga åtgärder mot vuxnas kränkning av elever.

Men flera elever och lärare känner inte igen sig i skolinspektionens eller de missnöjda föräldrarnas beskrivning om att det är hård stämning på skolan.
– Vår skola är bra. Det fanns en lärare här som kränkte flera elever, men den personen har slutat nu, säger några elever i klass åtta.
Deras åsikt är att skolan tidigare hade problem, men att det nu är bra. En annan förklaring till de tidigare problemen menar de är att elever från olika skolor sattes i deras klasser för att det nybyggda högstadiet skulle fyllas.

Även lärare håller med om att det kan vara en av förklaringarna till att den förhållandevis lilla skolan fick problem.
– När elever sattes här mot föräldrarnas vilja så blev det inte så bra och som ny skola fanns det en del inkörningsproblem. Nu är det här en trygg skola, säger en av lärarna.

En annan lärare, Jakobina Silén, säger så här:
– Om någon blir mobbad tar vi definitivt tag i det. Det finns ett likabehandlingsteam på skolan som jobbar bara med de här frågorna.

Eleverna tycker att det verkar konstigt att någon ska ha blivit knuffad framför bussen.
– Vi vet ju inte vad som händer bland de yngre eleverna, men framför skolbussen står det alltid en vaktmästare som noga följer barnen på och av bussarna, säger åttondeklassaren Erik Bergkvist.
I hans klass fanns en gång misstanke om mobbning av en elev. Då togs alla elever in till enskilda samtal med lärare, kurator och skolsköterska.

Andra elever säger att de vuxna inte alltid ser eller förstår om någon blir utfryst.
– Ibland har en del lärare också sett att någon blir mobbad, men lyssnar inte på varför, säger Ida Källgren, klass åtta.

Och hur arbetet mot utfrysning av elever fungerar beror också mycket på vilken lärare de har enligt eleverna. Vissa lärare pratar alltid om hur man kan arbeta mot mobbning, medan andra bryr sig mindre.
– En del tar tag i det. Men det skulle behövas fler vuxna i vår klass så att de som behöver hjälp med pluggandet kan få det, säger niondeklassarna Jessica Thelin och Amanda Åhman, vars klass har hela 31 elever.

Varför tror ni att så många har valt att sluta på Alsike skola?
– Många har börjat i skolor med fotbollsinriktning och i musikklasser. Sedan är det vissa grupperingar som inte trivs med varandra och att de slutar därför. Men vi tycker det här är en bra skola, säger bland andra Alicia Toll, Eric Kumlin och Hanna Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om