Klostret redo att växa

Alsike kloster kanske kommer att byggas ut. Här har Helgeandssystrarna som driver klostret en vision om en hel klosterby med plats för att även kunna ha kurser och retreater.

Syster Karin, syster Marianne och Tini lagar linssoppa tillsammans i det nya köket.

Syster Karin, syster Marianne och Tini lagar linssoppa tillsammans i det nya köket.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2012-08-02 07:55

Redan för tre år sedan kom tankarna om vad som ska hända med klostret i framtiden.

Dagens tre nunnor har hjälp av volontärer och frivilliga i sitt fristadsarbete för flyktingfamiljer. Men de har varken medel, tid eller kunskaper att på egen hand bygga nytt.
– Vi behöver ett lekrum för barnen, rum för volontärer och vi skulle kunna ha en kursgård här med bland annat retreater, det vill säga stilla dagar för avkoppling och eftertanke.
– Vi har inget färdigt koncept, men det vi vet är att allt ska vara så enkelt att alla som vill har råd att komma till oss, säger systrarna Marianne och Karin.

Visionen om en ekologisk klosterby handlar om att bygga två flyglar plus 8–12 små bostadshus. Här vill man också ha egna odlingar bakom det nuvarande klostret. För att kunna förverkliga idéerna har en ideell stödförening bildats.
– Det var utifrån önskemål från systrarna som vi startade stödföreningen. Våra främsta uppgifter är att samla in medel, köpa mark och att uppföra de byggnader som behövs, säger Jan-Erik Jonsgården, ordförande i S:t Nicolai ideella förening.

Det första föreningen har hjälpt till med är att bygga ett nytt kök i den före detta skolbyggnaden bredvid Alsike kyrka som klostret är inrymt i sedan starten 1964.
– Det första arkitekten sa var att vi behövde ett nytt kök vilket vi är mycket tacksamma för, säger syster Marianne och visar ett större kök där man nu enklare kan laga mat åt de cirka 35 personer som bor på klostret åt gången.

Utanför klostret finns en ombonad trädgård. Och inne i byggnaden frodas hemtrevligheten i den gamla träbyggnaden. Klostret är så långt ifrån flyktingförläggning man kan komma. Men tittar man närmare så behövs en del upprustning och nya grepp för att verksamheten ska gå runt även i framtiden. Om det någonsin har funnits en oro för klostrets framtid så ser man inte ett spår av den hos systrarna i dag. De berättar glatt att det under det senaste året på något märkligt sätt, ”genom Guds hjälp”, har dykt upp flera personer med rätt kunskaper och stor kapacitet som vill hjälpa dem gratis.
– På ett märkligt sätt dyker de nu upp, den ena efter den andra. Vi har också fått ett erbjudande om att flytta hit en hel 1700-talsgård, säger syster Karin.

Samtidigt är systrarna och medlemmarna i den ideella föreningen medvetna om att det krävs flera stora sponsorer för att hela visionen ska kunna förverkligas.
– Vi söker pengar genom stiftelser, fonder och kontakter. Vi har fått in en del pengar från exempelvis kungafonden, men det räcker inte till allt vi vill bygga. Samtidigt är vårt arbete långsiktigt och visionen ska vara genomförd först kanske år 2025, säger Jan-Erik Jonsgården.

Just nu förhandlar föreningen med SLU om att få köpa ängen, ett hektar mark, bakom klostrets tomt. Därefter ska man söka byggnadslov hos kommunen och tillstånd hos länsstyrelsen.
– Det ser positivt ut. Kanske kan vi även samarbeta med SLU om nya ekologiska metoder och byggnadssätt.
– De små husen ska innehålla 1-2 lägenheter vardera och vi vill bygga dem som passivhus, hus som värmer sig själva, säger Jan-Erik Jonsgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om