– Förutom otrygghet och otrevnad för föräldrar och barn så skapar problemen med skolskjutsarna också högre kostnader för vår kommun. Vi kan som kund hos UL inte betala för tjänster som vi inte får, säger utbildningsnämndens ordförande Klas Bergström (M).
Under nämndens senaste sammanträde beslutade politikerna att kommunen ska kontakta Upplands lokaltrafik för att markera att problemen med skolskjutsarna måste åtgärdas omedelbart.
UNT har tidigare rapporterat hur vissa barn i Vassunda fick 50 minuters längre resa enkel väg till skolan varje dag. Här var också problem med chaufförer som körde fel eller bussar som inte kom alls. Vassundabarnen har fått en kortare resväg till skolan nu och problemen har på senare tid inte blivit lika vanligt förekommande. Men fortfarande känner sig föräldrar oroliga när de åker till arbetet eftersom de inte är helt säkra på att deras barn ska komma i väg till skolan eller bli avsläppta på rätt ställe på hemvägen.
– Fortfarande händer det att bussar kommer för sent och att chaufförer missar upphämtningsplatser för barn. Framförallt har vi problem i Vassundaområdet, säger Klas Bergström.
I början på terminen förklarades problemen med skolskjutsarna med inkörningsproblem, men det tycker kommunens företrädare inte håller längre.
– Nu har det gått så lång tid att allt borde fungera. Vi kan inte längre låta vår personal ta tid till att beställa taxi och ordna upp fel som skolskjutsarna gör. Vår personal jobbar hårt ändå, säger Klas Bergström.
UL ägs av kommunerna i Uppsala län tillsammans med landstinget.
– Knivsta kommun äger en del av UL, men i det här fallet är vi en kund till UL och som kund har man rätt att kräva att man får det man betalar för, säger Klas Bergström.
UL:s styrelseordförande Fredrik Ahlstedt (M) svarar att han inte känner till vilka problem det har varit med skolskjutsarna i Knivsta, men håller med om att man så här sent på året inte kan skylla på inkörningsproblem för nya förare.
– Om det är så att Knivsta kommun är missnöjd med skolskjutsarna så måste vi titta på det och se vad vi kan göra, säger Fredrik Ahlstedt.
Vad kan ni göra?
– Man kan titta på sträckningar och utbildningar. Om bussarna kör fel kan det vara utbildning som krävs, men det kan också vara så att specifikationerna från skolan inte är rätt. I vissa fall har det hänt att nya bussförare kör efter gamla specifikationer, medan tidigare förare har ändrat turerna efter hand, utan att det blivit nedskrivet, säger Fredrik Ahlstedt.