Knivsta anmäls till Konkurrensverket
Knivsta kommun och Hälsohuset har anmälts till Konkurrensverket för snedvridande konkurrens. Camilla Westerborn (FP) svarar att kommunen inte vill konkurrera bort några företag
Nikola Tramontana på Formhuset tycker att Knivsta kommun konkurrerar med sitt gym på ett felaktigt sätt genom att erbjuda samma tjänster, men till mycket lägre priser.
"Kommunen har successivt följt och utvecklat samma tjänster som Formhuset erbjuder och samtidigt sett till att priserna hamnar på en nivå som gör det svårt för ett företag att konkurrera", skriver han och Handelskammaren i anmälan.
I Knivsta kommun finns bara två gym, det vill säga Formhusets och kommunens gym i Hälsohuset. Enligt anmälan är det både Formhusets gymträning, gruppträning, personlig träning, naprapatbehandlingar, massage, spabehandlingar och träning för barn som blir lidande av att kommunen inte tar betalt för vad tjänsterna egentligen kostar.
Priset på ett träningskort på kommunens gym är ungefär 50 procent för lågt, detta trots att verksamheten inte går ihop, enligt anmälan.
Camilla Westerborn, ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden, svarar att kommunen redan har tittat lite på lagen eftersom man vet att synpunkterna finns.
- Lagen säger att kommuner har rätt att driva egna gym. Själva anmälan har jag dessvärre inte hunnit titta på än, men finns det sådana här bitar som gäller priset på gymverksamheten så måste vi ändra på det. Vi är inte ute efter att konkurrera ut någon, säger Camilla Westerborn.
Däremot försvarar hon Hälsohusets priser för att bada i simhallen som ligger på 20 kronor för ett dopp.
- Vi vill att alla ska ha råd att gå och bada. Det är viktigt för oss att exempelvis ungdomar kan gå dit och där kan vi ha lägre priser eftersom det inte finns någon konkurrerande simhall i kommunen, säger Camilla Westerborn.
Hon tror att det är det faktum att Hälsohusets budget består av många olika delar som gör det svårt att se om gymverksamheten bär sig själv eller inte. I Hälsohusets budget ingår bland annat även att sporthallen och träningslokaler ska användas av Thunmanskolans elever under deras idrottslektioner och av många föreningar på eftermiddagar, kvällar och helger.
Enligt kommunens egen redovisning gick Hälsohuset back under åren 2005-2008. Förra året gick verksamheten dock med vinst tack vare ökade intäkter för friskvård.
- Vi har tittat på det förut, men får titta på det igen nu. Vi vill inte att några av kommunens pengar ska gå till gymverksamheten, utan den ska bära sig själv, säger Camilla Westerborn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!