Det är SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och myndigheten för samhällsskydd och beredskap som varje år tillsammans tar fram en rapport.
Årets tema för jämförelsen är olyckor. När det gäller antal sjukhusvårdade personer efter olyckor så placerar sig Knivsta kommun bäst i hela landet. Här skrevs bara 7,4 Knivstabor per tusen invånare in på sjukhus efter olyckor förra året. I Heby var motsvarande siffra 12,2 och för riket var det i snitt 11,8 personer per tusen invånare som råkade ut för allvarliga olyckor.
– Vi vet inte vad det beror på att vi haft fler olyckor än de andra kommunerna i länet. Vi jobbar inom kommunen med att förebygga olyckor och jag vet att man också gör det på många företag i Heby, säger Marie Wilén (C), kommunalråd i Heby.
Totalt kostar olyckor i Sverige hela 65 miljarder kronor per år och olyckorna innebär mycket lidande för dem som drabbas.
Förra året ökade dödligheten efter fallolyckor, medan antalet dödsfall efter trafikolyckor minskade.
I det sammanvägda värdet som ger kommunerna olika placeringar i listan över den ”tryggaste kommunen” så ingår förutom personskador, även bränder i byggnader och antal brott i förhållande till folkmängd.
Just skadegörelse är ett brott som ansvariga i kommunerna ofta tittar lite extra på, eftersom det kan indikera starten på en negativ spiral.
– Exempelvis kan mycket klotter och skadegörelse leda till olyckor och andra brott i framtiden, säger Emma Dahlgren, beredskaps- och säkerhetssamordnare i Knivsta kommun.
Jämförelsen mellan kommunerna innehåller även våldsbrott. I vårt län är det bara Knivsta och Uppsala kommuner som har färre anmälda våldsbrott än förväntat.
I Knivsta anmäldes 5,6 våldsbrott per tusen invånare förra året. Heby hamnar även här i botten 11,8 anmälda våldsbrott per tusen invånare.
– Vi tycker det är beklagligt att statistiken ser ut som den gör. Samtidigt brukar vi få mycket bra resultat i andra mätningar som gjorts av tryggheten i vår kommun och vi jobbar aktivt tillsammans med polisen, medborgare, landstinget och föreningar med de här frågorna. Uppsala län är i stort ett tryggt län att bo i, säger Marie Wilén.
Att minska olyckor och brott höjer i första hand skyddet för invånarna, men kommunerna och landstingen har de senaste åren också insett att det finns stora pengar att spara.
– Det kan låta hemskt, men det handlar om ett helhetstänk där man motverkar olyckor och samtidigt kan spara pengar. I vår kommun har det förebyggande arbetet exempelvis fått ner försäkringspremierna, säger Emma Dahlgren, beredskaps- och säkerhetssamordnare i Knivsta kommun.
Här finns en riskhanteringsgrupp som består av några personer från kommunens olika verksamheter och från räddningstjänsten.
– Vi ser över skadestatistiken och sorterar fram de verksamheter som har många olyckor eller risker. Alla kommunala verksamheter och företag som har verksamhet i kommunens fastigheter ingår, säger Emma Dahlgren.
Därefter görs besök.
– Vi ger konkreta tips och råd i vardagen. Det kan bland annat handla om att undanröja snubbelrisker, att man inte ska lägga saker uppe på torkskåp på grund av brandrisk och att det kan vara farligt att ha handspriten stående framme, säger Emma Dahlgren.
Ranking Skadegörelse Våldsbrott
Knivsta 7 8,0 5,6
Östhammar 42 11,2 8,7
Håbo 51 16,1 10,7
Uppsala 82 15,8 11,3
Tierp 151 15,6 11
Heby 164 7,7 11,8
Älvkarleby 174 9,7 10,5
Enköping 178 12,5 11,4
Tabellen anger total plats i rankning om trygghet och säkerhet (av Sveriges 290 kommuner), antal anmälda brott om skadegörelse per 1000 invånare (år 2012) och antal anmälda våldsbrott per tusen invånare
Knivsta är tryggast i länet
Knivsta kommun kan vara den tryggaste platsen i länet att bo på. Mest otryggt är det i Enköping enligt en jämförelse där statistik om brott och olyckor ställts samman.
Knivsta "centrum" med korsningen Apoteksvägen - Forsbyvägen
Foto: Pereric Öberg svenska aero bilder ab
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!