– Den största anledningen till att en vägbro behövs över järnvägen i centrala Knivsta är att tågens turtäthet och hastigheter ska kunna ökas. Snart ska ju också SL:s pendeltåg få rum på rälsen, säger Boo Östberg (C), bygg- och miljönämndens ordförande.
Den planskilda korsningen är också nödvändig för den expansion av Knivsta som planeras både på västra och östra sidan om järnvägen.
Snart påbörjas ett detaljplaneprogram för Noor där det blir möjligt att bygga 50-70 nya villor. Och nästan i samma område, utefter Ledingevägen i närheten av Forsbyvägen, finns intresse för att bygga ytterligare ett antal hus de närmaste åren.
– På den västra sidan om järnvägen kommer det bland annat att planläggas för bostadsbebyggelse i Tarvområdet. Det är viktigt att järnvägen inte blir som en barriär genom Knivsta mellan bostäderna på den västra sidan järnvägen och den service, de skolor och bostäder som finns på den östra sidan, säger Boo Östberg.
Sedan flera år tillbaka orsakar långa stopp vid järnvägsbommarna stor irritation bland Knivstas bilister och cyklister. I dagsläget finns enligt Boo Östberg två intressanta alternativ till hur vägbron ska kunna utformas.
– Det första alternativet är en rak bro från höjden i Tarv och som går ner rakt fram i en rondell som byggs på Södervägen. Sedan finns ett nytt tilltalande alternativ där vägbron gör en svag sväng norrut och möter Centralvägen i en ny rondell, säger Boo Östberg.
Det andra alternativet gör att lutningen på bron inte blir lika brant som i det första alternativet.
– Jag tycker att det andra alternativet blir arkitektoniskt snyggare och det blir inte avsevärt mycket dyrare. Det alternativet ger också mer plats för exempelvis p-platser och gång- och cykelvägar, säger Boo Östberg.
Vad det gäller kostnaden för vägbron så kommer Trafikverket, regionförbundet i Uppsala län och Knivsta kommun att stå för en tredjedel var. Om allt går enligt planerna kan bron börja byggas år 2014.
Tre andra viktiga delar i detaljplaneprogrammet för sydvästra Knivsta är förlängningen av Centralvägen, en bussterminal vid stationen, en eventuell utbyggnad av reningsverket och en eventuell biogasanläggning samt det planerade allaktivitetshuset Knivsta arena.
– När planeringen av bron och dess anslutningsvägar är klar så vet vi hur mycket mark det blir kvar runt om. Då kan vi bryta ut vissa delar för att hinna börja detaljplanelägga exempelvis första etappen av allaktivitetshuset, säger Boo Östberg.