Att Knivsta har saknat en riktig konsumentrådgivare har debatterats flera gånger. Bland andra Christer Johansson (V) har varit en flitig förespråkare för att dagens lösning inte är bra och att de flesta andra kommuner i Sverige erbjuder sina invånare hjälp av en konsumentrådgivare.
Fram till nu har kommunalrådet Göran Nilsson (M) svarat på frågor om trasiga bilar, problem med telefonförsäljning och fuskbyggen. Men nu har majoriteten av politikerna beslutat att en konsumentrådgivare med juridisk kompetens ska projektanställas på 20 procent fram till årsskiftet.
– Ärendemängden har varit 3-5 per månad, men eftersom våra invånare ofta ringer till Uppsala kommun så är mörkertalet stort. Om vi nu anställer en person fram till årsskiftet och annonserar ut att så skett till invånarna, så kan vi få reda på vad det verkliga behovet är, säger Göran Nilsson.
Han tror också att man under den tiden kan komma fram till hur en konsumentrådgivare ska vara anställd i framtiden. De olika alternativen är att Uppsala kommun eller någon annan kommun eller ett privat företag fakturerar Knivsta för de samtal som kommer från Knivstabor. Ett annat alternativ är att man fastanställer en egen konsumentrådgivare.
Catarina Winninge (FP) tycker att det är bra om Knivsta får konsumentrådgivning, men anser att kommunen ska avstå från att projektanställa.
– Om mörkertalet är så stort så vore det bra om vi börjar fakturera via Uppsala, istället för att projektanställa en person. På så sätt skulle vi få en bra utvärdering samtidigt, tycker Catarina Winninge.