Bakom idén om ett ölbryggeri står bland andra ägaren till stationshuset, Simon Vikström.
– Det var för snart ett år sedan som vi kom på idén. Eget öl har vi bryggt länge, men sedan i höstas har vi jobbat på att få receptet så perfekt som möjligt för att kunna sälja en egen ölsort, säger Simon Vikström som i dag driver en kommunikationsbyrå, men som även är sommelierutbildad.
Han har tidigare arbetat ihop med en annan av delägarna, Colin Nordström, som länge har varit inom vinbranschen i bland annat Kalifornien. Den tredje ägaren av företaget är Per-Johan Thörn som har erfarenhet som säljare och strategisk inköpare åt dagligvaruhandeln.
– Nu kände vi att det skulle vara kul att göra ett eget öl och kom på att vi tycker det saknas ett bra folköl i Sverige. Vi tycker inte det finns några smakrika folkölssorter i dag och att folkölen är lite bortglömd, säger Simon Vikström.
Att brygga öl har annars blivit en trend som just nu sveper över landet. Gårdsbryggerier med flera ölbryggerier växer upp som svampar ur jorden.
– Men vi vill slå ett slag för folkölen som ett bra alternativ. Det finns många fördelar med folköl. Exempelvis den lägre alkoholhalten som gör att man kan dricka utan att bli så trött dagen efter, samtidigt som man slipper sitta med ett glas vatten eller läsk hela kvällen, säger Simon Vikström.
Den låga alkoholhalten gör också att Knivstaölet som heter The Hoppy one, går att köpa i vanliga matbutiker.
– Till en början kommer vår öl att säljas i ett flertal matbutiker i Uppsala och Knivsta. I Stockholm kommer den till en början bara säljas på en exklusiv vinbar på Östermalm, säger Simon Vikström.
Att de inte har gått ut till fler försäljare beror dels på platsbrist.
– Från början var tanken att vi skulle bygga upp vårt eget bryggeri här i stationshuset. Men vi började sälja mer än väntat så vi fick börja kontraktsbrygga i stället. Nu har vi hyrt in oss på andras utrustning, säger Simon Vikström.
Att skynda långsamt är också något som de tre unga männen har bestämt sig för från början. Samtidigt är det inte alldeles lätt att få tag i rätt råvaror.
– Vi använder även exklusiva och sällsynta råvaror så vi kan inte göra hur mycket öl som helst direkt. Vi lyckades till slut få tag i de sorter humle som vi provat fram så att det räckte till att producera ölen åt de butiker vi slutit kontrakt med, men eftersom skörden har varit dålig så var det svårt, säger Colin Nordström.
Vad som kommer hända härnäst är lite oklart, men det kan bli så att Knivsta stationshus byggs om till en bryggeripub.
– Där skulle vi kunna ha ölprovningar och liknande, men först måste vi se hur det går med försäljningen av vår öl. Dessutom har ingen av oss tidigare erfarenhet av att driva pub eller restaurang så vi kanske måste få tag i någon som kan hjälpa oss med det, säger Simon Vikström.
Knivsta har fått ett eget ölmärke
Train Station Brewery. Det är namnet på ett nytt ölbryggeri som delvis har sitt kontor i Knivsta stationshus. Här kan det i framtiden också bli en bryggeripub eller restaurang.
Flatcoated retreivern Zorro med matte Elisabeth Mårtensson.
Foto: Sara Steinholtz Sparby
FAKTA
Görs med flera sorters humle
ÖL. Huvudingredienserna i The Hoppy One är humle, i stället för malt. På
engelska heter humle ”hops”, därav namnet. Ölen beskrivs som en ljus ale med mycket humlekaraktär.
I ölen finns 5–6 olika sorters humle från främst USA.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!