Knivsta kan få billiga halmhus i centrum
Vad sägs om ett område med halmhus kring järnvägsspåret i centrala Knivsta? Det kan bli verklighet inom några år om folkpartisterna Thérèse Tangen, Catarina Winninge och Jörgen Kjeldgård får som de vill.
Kanske kommer ungdomsbostäderna i Knivsta att se ut ungefär så här. De här privatägda husen ligger i norra Bohuslän. Annars har metoden mest provats i Danmark och Norge.
Foto: Mats Lindberg
- Jag råkade snubbla över idén om halmhus och blev nyfiken. Efter att ha läst lite på nätet om att den miljövänliga metoden används både i Danmark och i Norge så hoppas jag att det ska gå att bygga billiga ungdomsbostäder i halm i Knivsta också, säger Thérèse Tangen.
Fördelarna är, enligt henne, att halm är ett billigt material, att det går snabbt att bygga med och att det isolerar bra. Samtidigt går materialet att hämta från närområdet vilket minskar antalet miljöovänliga transporter.
Men är det inte ett brandfarligt material?
- Det var faktiskt också min första tanke, men vad jag har läst så är det inte brandfarligt. Eftersom man rappar utsidan av husen och lägger trä på insidan så tror jag inte att brandrisken är större än med andra byggnadsmaterial, säger Thérèse Tangen.
Catarina Winninge som också står bakom förslaget, tycker att det snabbt behövs fler ungdomsbostäder i Knivsta. Hon tycker att bostäderna skulle kunna byggas nära Södra Stationsvägen på samma sida om järnvägen som reningsverket.
- Vi tror att många skulle kunna tänka sig en billig bostad i Knivsta under studieåren i stället för en lägenhet i Gottsunda eller Eriksberg, säger Catarina Winninge.
Hon säger att de bra kommunikationerna till Knivsta gör att tidsvinsten inte är så stor om man bor i Uppsalas kransområden jämfört med att bo i Knivsta.
Thérèse Tangen tror till och med att andra studenter, som inte har koppling till Knivsta, skulle kunna tänka sig att bo här.
- Det är ju bra pendlarläge hit från båda universiteten, säger hon.
Kommunens tjänstemän ska nu få utreda för- och nackdelar med halmhus i Knivsta. Senast 2012 vill förslagsställarna att husen ska vara inflyttningsklara.
- Sedan får vi se om det är en bra idé eller inte, men jag hoppas förstås att den ska gå att genomföra, säger Thérèse Tangen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!