Företagarorganisationen Svenskt näringsliv listar varje år de kommuner i Sverige som har bäst företagsklimat. Tre år i rad har Solna legat i topp. Främst är det företagare i varje kommun som svarar på frågor om hur det är att vara företagare på orten.
Kommunens service och bemötande, kompetent arbetskraft, andel av befolkningen i arbete, kommunikationer, attityder till företagande, kommunalskatt, entreprenader med mera finns bland annat med i det som bedömts.
Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S), säger att man trots sin dåliga placering arbetar med olika frågor som ska förbättra företagsklimatet i kommunen. I listan syns att kommunen också har klättrat tio placeringar.
– Vi jobbar för att vår medborgarservice ska vara så snabb och effektiv som möjligt. Och den som exempelvis söker ett tillstånd ska bara behöva ha kontakt med en handläggare, säger Bengt-Olov Eriksson.
Varför hamnar Tierp på plats 197?
– Kanske för att vi har en hög andel pensionärer och därmed inte lika många invånare i arbete som kommuner med yngre befolkning, säger Bengt-Olov Eriksson.
För övrigt nämner han att kommunens gymnasieskola har ett mycket gott samarbete med det lokala näringslivet och att bra kommunikationer till Tierp gör att det även är lätt att hitta kompetent arbetskraft.
– Vi har också bra tillgång till bredbandsuppkoppling i tätorten, men på landsbygden behöver Telia med flera bli bättre med servicen. Det är ett problem som finns i de flesta landsortskommuner, säger Bengt-Olov Eriksson.
Göran Nilsson (M), kommunalråd i Knivsta, är väldigt glad för att Knivsta för andra året i rad klättrar på listan. Nu ligger Knivsta på plats 39, det vill säga 74 platser bättre än förra året. Det är bara Vingåker och Åtvidaberg som i hela landet klarat att klättra mer.
– Vi är glada eftersom det främst är företagarnas attityder till kommunen som förbättrats. Vårt utmärkta geografiska läge med bra kommunikationer är ju något som vi har hela tiden och det gör att kommunen hade ett bra utgångsläge redan från början, men att vi nu klättrar så mycket visar att de satsningar som vi gjort har lyckats, säger Göran Nilsson.
Hur gör ni för att förbättra klimatet?
– Vi har satsat på en bra dialog med näringslivet och det gäller både att vi har regelbundna träffar med näringslivets organisationer, men att vi också har en dialog med enskilda näringsidkare och att vi hjälper till att bygga upp nätverk, säger Göran Nilsson.