Undersökningen bygger på summan av olyckor, våldsbrott, bränder, inbrott och stölder per tusen invånare. Jämförelsen har SKL gjort i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Varför är det så säkert i Knivsta?
– Jag tror att det handlar om att vi har goda sociala nätverk här. Många talar med varandra och vi har inte minst ett rikt föreningsliv att tacka för att det blir tryggare att bo i Knivsta, säger kommunalrådet Göran Nilsson (M) som även är ordförande för Brandkåren Attunda.
Däremot tror han inte att Knivsta kommuns samarbete med polisen har varit avgörande för att Knivsta klarar sig bättre än andra kommuner i Uppsala län.
– Nej, samarbetet med polisen är bra, men det är många kommuner som har ett sådant samarbete nu så jag tror inte att det är just det som är skillnaden, säger Göran Nilsson.
I undersökningen kan man läsa att ungdomskriminaliteten i länet ligger på 25 procent av samtliga misstänkta under året. Detta trots att 15–20-åringarna bara utgör 10 procent av befolkningen.
De vanligaste brotten bland ungdomar är stölder, medan vuxna oftare begår trafikbrott.
Trots goda totalsiffror för Knivsta så hamnar kommunen tillsammans med Enköping, Heby och Uppsala bland de kommuner i länet som har haft fler bränder än beräknat under 2010.
Modellberäkningarna utgår bland annat från hur högt utbildad befolkningen är, vilka löner invånarna har och så vidare. Men Göran Nilsson tycker att just beräkningarna om bränder kan vara missvisande.
– Eftersom det brukar vara ett så litet antal bränder i vår kommun så är det svårt att dra några slutsatser av just den siffran, säger han.
Vad det gäller våldsbrott så ligger Enköping, Håbo och Älvkarleby sämst till i länet. Här begås fler våldsbrott per tusen invånare än vad det borde göra om man tittar på befolkningsunderlaget.
Östhammar, Knivsta och Tierp klarar sig sämst i länet vad det gäller tid från 112-samtal till att första resurs är på plats.
Knivsta tillsammans med Heby har mycket lite skadegörelse, exempelvis fönsterkrossning och klotter.
Har graffitimuren hjälpt er att hålla ner klottret?
– Nej, möjligen har vi fått lite mer klotter mellan järnvägsstationen och muren sedan muren kom upp, men det handlar inte om något större problem, säger Göran Nilsson.
Totalt sett har Sverige blivit något säkrare de senaste tio åren, enligt SKL.
– Den största förbättringen har skett i förortskommuner, medan det i glesbygdskommuner finns anledning att förbättra arbetet kring brott, olyckor och skador. Samverkan mellan polis, räddningstjänst och ambulans måste öka, säger Helena Lindberg på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Fotnot: Tidigare i höst skrev vi om en enkätundersökning där Östhammar låg i topp. Den undersökningen görs av länsstyrelsen, kommuner och företag och bygger på hur trygga invånarna känner sig i varje kommun.