Knivsta satsar på vindkraft från Skåne

Ju tidigare vi kan hantera energikrisen, desto billigare och effektivare kan man vara. Så resonerar politikerna i Knivsta. De är övertygade om att energiomställningen måste börja nu och har nyligen köpt ett vindkraftverk i Skåne.

Fredrik Sjöberg (M) och Boo Östberg (C).

Fredrik Sjöberg (M) och Boo Östberg (C).

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2010-03-19 13:05
Många talar om att de fossila bränslena snart kommer att ta slut. Enligt fysikprofessor Kjell Aleklett vid Uppsala universitet når vi snart eller har till och med redan nått det som kallas peak oil (oljetoppen) och som innebär att oljeproduktionen inte kan bli högre på grund av brist på nya råoljekällor.

Dessa uträkningar har majoriteten i Knivsta tagit fasta på och bland andra bygg- och miljönämndens ordförande Boo Östberg (C) är övertygad om att priserna på all energi kommer att stiga kraftigt när oljan sinar.
- Att ställa om till andra energikällor på det lokala planet är därför ett sätt att konkret rädda vår välfärd i framtiden. Allting handlar om energitillgång, utan energi kan vi varken bygga, resa eller få mat, säger Boo Östberg.

Eftersom efterfrågan brukar styra priserna så antar Knivstas politiker att oljepriset plötsligt kan komma att stiga.
- Antagligen kommer även priserna på vindkraftverk och andra energisystem att stiga i ett sådant läge. Därför tycker vi att det är viktigt att redan nu börja med kommunens omställning till förnybar energi. Ju tidigare vi kan hantera omställningen, desto billigare och effektivare för oss, säger Boo Östberg.
I Knivsta tror man inte heller att endast en omställning räcker, utan att man även måste minska på energiförbrukningen genom att exempelvis bygga mer energisnåla hus.
- Man brukar prata om "negawatt", det vill säga att varje watt som inte förbrukas är det mest effektiva sättet att möta en framtida energibrist, säger Boo Östberg.

Vindkraft ser politikerna i Knivsta därför som en av flera möjligheter att göra omställningen. Kommunen köpte för en tid sedan ett eget vindkraftverk i Skåne. Vindkraftverket producerar lika mycket el som behövs i kommunens verksamheter. Exempelvis alla skolor och all gatubelysning försörjs med vindkraftsel.
- Bakgrunden till att kraftverket inte byggdes i Knivsta var inte brist på vind, utan att höjdrestriktioner kopplade till Arlanda satte stopp för ett större vindkraftverk, säger Kristina Nyström, ansvarig tjänsteman.

Trots det är det inte uteslutet att det kommer att byggas nya vindkraftverk inom kommunens gränser i framtiden. Nyligen fick nämligen Knivsta, Håbo och Enköpings kommuner tillsammans med länsstyrelsen 1,2 miljoner kronor från Boverket till en kartläggning. Kommunerna tänker använda pengarna till att för första gången markera bra platser för vindkraft i sina översiktsplaner.
- Tanken är att underlätta handläggningen av ansökningar. Om någon vill etablera vindkraft så ska ansökningarna ske för lämpliga platser framöver, säger Åsa Eriksson, planhandläggare på länsstyrelsen.
Det som kan försvåra byggandet av vindkraftverk i Knivsta är Arlandas höjdrestriktioner och flygvägar. Andra saker att ta hänsyn till både i Knivsta och i andra kommuner är hur vindkraftverk passar in i landskapsbilden, närheten till bostäder och om området för vindkraftverket är klassat att ha ett högt natur- eller kulturvärde.
De flesta är i dag för vindkraft, men ett stort problem för utbyggnaden är att många planer ändå överklagas.

Är det lätt att få rätt om man överklagar ett vindkraftsbygge?
- Chanserna att få rätt är inte så stora om man bor längre bort än 500 meter. Problemet är att handläggningen tar väldigt lång tid om beslut överklagas och eftersom det är stora investeringar det handlar om så har det hänt att intressenter hoppar av då, säger Roger Andersson (C) ordförande i Enköpings miljö- och byggnadsnämnd.

I Enköping finns i dag två större privata vindkraftverk och ett par mindre gårdskraftverk.
- Vi har en ansökan i Simtuna i Fjärdhundra, men den har överklagats. Sedan tror vi att det finns intresse att lägga ytterligare fyra större vindkraftverk i trakten av Fjärdhundra, säger Roger Andersson som är positivt inställd till vindkraft.
Men det har hållits ett möte i Fjärdhundra där flera personer protesterade mot vindkraftverken. Bland annat fanns en grupp på plats som engagerar sig mot vindkraftsetableringar i hela landet. Motståndarna tycker att vindkraftverk bland annat förfular landskapet, bullrar och ger solblänk från propellrarna.
I Knivsta har man tänkt satsa på att få med sig invånarna innan något läggs in i översiktsplanen. Några stora parker kanske det inte kan bli här, men däremot småskaliga system, med så kallade gårdskraftverk som kan försörja en gård eller mindre bebyggelse.

I Enköping tror man att det i framtiden ska komma in fler ansökningar.
- I vår kartläggning ska vi bland annat göra vindberäkningar och försöka undersöka hur flyttfåglarna rör sig. En plan är bra att ha eftersom vi räknar med fler ansökningar i framtiden, säger Henrik Bengtsson, miljöavdelningschef i Enköpings kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om