Knivsta tvekar i regionfrågan

Knivsta kommun kommer inte att utreda frågan om länsbyte inför att   nya regioner ska bildas i Sverige. Knivstaborna vill nog inte byta län. Det säger Göran Nilsson (M).

Knivsta2011-11-01 10:00

Under kommunfullmäktiges senaste möte i Knivsta frågade oppositionsrådet Claes Litsner (S) kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson om majoriteten har tagit ställning i regionfrågan. Han undrade också hur den politiska majoriteten i sådana fall agerar.
– Jag är övertygad om att det blir Sörmland, Västmanland och Uppsala län som slås ihop till en region om vi missar det här tåget. Ansökningarna ska lämnas in senast vid årsskiftet. Trots det är det fortfarande ganska tyst om vad som händer, säger Claes Litsner.

Göran Nilsson svarade att majoriteten i Knivsta inte har bildat någon uppfattning i frågan, men att man har fört fram åsikter i regionförbundsstyrelsen.
Åsikterna handlar om att kollektivtrafikens utveckling inte ska hindras av administrativa gränser och att Akademiska sjukhusets
ställning som ledande sjukhus för högspecialiserad vård och ställning som viktig arbetsplats inte får äventyras.
– Vi har inte tagit någon gemensam ställning, men jag delar faktiskt uppfattning med landstingets Börje Wennberg (S). Spontant tyckte jag att det var Stockholm vi skulle tillhöra eftersom vi har stora pendlarströmmar dit, men nu tycker jag att en så kallad bananregion runt Stockholm med Uppsala, Sörmland och Västmanland skulle vara bättre för oss, säger Göran Nilsson.
Det tidigare förslaget om att slå ihop Uppsala län med län längre norrut tycker han inte verkar lockande.
– Däremot ser man i Centraleuropa stora fördelar med samarbeten mellan kommuner som har en radie på 5–6 mil kring stora stadskärnor. Det är de områden som växer snabbast, säger Göran Nilsson.

I Uppsala län är det bara Knivsta och Håbo kommuner som får byta län och på så sätt kan hamna i samma region som Stockholm. Hela Uppsala län och Stockholms län kommer inte att få tillhöra samma region eftersom regionen i sådana fall skulle bli för stor.
– Håbo kommun avser att utreda om de ska byta län eller inte, men jag uppfattar att vår befolkning inte vill byta län så vi har inte startat någon sådan utredning, säger Göran Nilsson.
Claes Litsner var inte riktigt nöjd med svaret.
– Jag undrar fortfarande var majoritetens svar är, men jag tackar för inbjudan att vi får vara med och diskutera. Låt oss inte vänta med att ta ställning, utan låt oss bestämma och vara med innan något beslut fattas av landstinget, säger Claes Litsner.

FAKTA

Kan bli historisk reform
Sammanslagningen till stora regioner sägs av vissa vara den största förändringen av Sveriges indelning sedan 1600-talet, medan andra vill avdramatisera och pekar på att det går bra att fortsätta att samarbeta om mycket även över regiongränserna.

Det är de nuvarande landstingen och länen som ska delas in i större regioner för att få större resurser. Landstingen måste senast vid årsskiftet anmäla intresse för vilken region de vill tillhöra. Regeringen vill att önskan om att slå ihop till regioner ska komma från lokalpolitikerna.
lRegionreformen ska träda i kraft 2015. Men det är inte säkert att alla regioner kommer att bildas före nästa val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om