Knivsta vill köpa lokala råvaror

Nyheter. Knivsta kommun vill bli försöksområde för närproducerat livsmedel. En ansökan om att få kringgå lagen om offentlig upphandling ska lämnas in till regeringen.

Knivsta2014-02-18 16:02

-Jag vill sätta Knivsta på kartan för att vi tar strid för rätten att ställa krav på maten. Även den offentliga maten, sade Ulla Larsson (C).

Förslaget, som var del av motionen som skrevs av de före detta politikerna Paul Cizuk (MP) och Miriam Eriksson (KD) år 2006. Ärendet har sedan dess bollats fram och tillbaka.

Ulla Larsson påpekade vid fullmäktiges senaste möte den 17 februari att Knivsta kommun visserligen har en upphandlingspolicy med krav på livsmedel som köps för skattepengar.
-Men de stora matgrossisterna tar strid mot de kommuner som ställer krav på hur maten på barnens tallrikar är producerat. Sigtuna kommun stäms av en matgrossist. Anledningen är att Sigtuna bland annat vill ställa krav på hur antibiotika ges till djuren, sa hon på mötet.

Ulla Larsson berättade i talarstolen om Sveriges 50-åriga skydd mot bland annat salmonella i maten.
-Det är ännu en anledning till att vi ska kämpa för att få servera närproducerad mat i svenska matsalar. Sverige har unikt friska djur i livsmedelsproduktion, sade hon.

Att köpa livsmedel som produceras i Europa innebär att Sveriges höga krav överges, menar Ulla Larsson.
-Svenskt kött är unikt fritt från salmonella tack vare rigorösa smittskyddsprogram. Det kostar både producenter och skattebetalare att ha ett så starkt smittskydd. Genom att köpa mat från andra länder så flyttas produktionen och därmed överges våra höga djurskyddskrav.

Ett annat exempel är frånvaron av multiresistenta bakterier, MRSA, i svenska djurbesättningar.
-MRSA är bakterier som orsakar sjukhussjuka. Det har man tyvärr hittat på en gris i Sverige. Men den fick man leta efter i många år. I bland annat Holland har mellan 60 och 70 procent av svinbesättningarna MRSA. Förekomsten av dessa bakterier följer rutinmässig användning av antibiotika i djurfoder, sade Ulla Larsson.

Enligt Jordbruksverket får endast antibiotika ges till svenska djur när det behövs. Så har det varit i 25 år.
Kerstin Umegård (MP) påpekade att motionen inte har setts med blida ögon.
-Både majoriteten och oppositionen har kallat den för tokig och olaglig, sade Kerstin Umegård.

Efter votering beslutade fullmäktige om att lämna in en ansökan till Regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om