Projektet Levande å-rum i Knivsta handlar om att restaurera åfåran och att göra området längs ån, från den gamla brandstationen till Trunsta träsk och Gredelby hagar, tillgängligt och inbjudande.
– Årummet utgör centrala Knivstas närmaste natur. Att utveckla det så att det också kan användas av Knivstaborna känns jätteviktigt, säger Sara Antell, en av de engagerade i projektet.
Ett annat syfte har varit att fånga Knivstabornas engagemang. För att få fram bra idéer har flera workshops, föreläsningar, medborgardialoger och vandringar arrangerats. Så sent som i förra veckan samlades ett 30-tal Knivstabor till ett dialogmöte vid ån. Forskare Magnus Tuvendal från Stockholm Resilience Center hade denna kväll bjudits in för att introducera begreppet ekosystemtjänster.
– Han lyfte fram ett antal exempel under vandringen längs ån. En presentation och diskussion fortsatte sedan i kommunhuset. Det mynnade ut i en första analys av vilka ekosystemtjänster som årummet kan bidra med, säger Mette Kjöbek Petersen, en annan av de engagerade i projektet.
Genom att ta hänsyn till ekosystemen kan samhället utvecklas hållbart och bli mindre sårbart för till exempel klimatförändringar.
– Senare under kvällen fick deltagare rangordna de ekosystemtjänster man identifierat i området. Rekreativa, pedagogiska och vattenrenande effekterna lyftes som de mest betydelsefulla vid ån. Det var ett första försök att uppskatta samhällsnyttan av ett restaurerat och tillgängligt å-rum, säger Mette Kjöbek Petersen.
De första fysiska åtgärderna i området kommer i bästa fall att starta i början av november.
– Sweco arbetar nu med kartorna och NCC räknar på en offert. Anmälan om vattenverksamhet har skickats till Länsstyrelsen. Om allt går som förväntat så kommer vi i höst att börja gräva om ån, anlägga broar och stigar så att området blir tillgängligt, säger Jon Böhlmark, projektledare.
Utgrävningen är egentligen en återställning av hur ån skulle sett ut om man inte tidigare dikat ur och rätat ut åfårans tidigare sträckning.
– Vi ska försöka få till meanderslingor så att vi får mer rörelse i vattnet och det kommer i sin tur leda till att det bildas fler livsmiljöer för olika arter, säger Sara Antell.
Efter de första åtgärderna finns många andra planer. Bland annat vill gruppen sätta upp informationsskyltar där man ska kunna läsa om runstenen, områdets industrihistoria och dess natur. Här finns också förslag om att en amfiteater, eller en paviljong, kan byggas vid ån och att området under Gredelbyvägens bro ska användas som tak över en plats där olika aktiviteter kan arrangeras.
– Processen att ta fram alla förslag har varit rolig eftersom så många har engagerat sig. Nu startar ett mer konkret arbete, säger Jon Böhlmark.