Knivstabarn byggde eget samhälle
Barnen i klass 2 på Margarethaskolan i Knivsta har byggt ett självförsörjande miniatyrsamhälle som är så bra som möjligt för alla. I torsdags fick de chans att presentera sina idéer för Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M).
Eleverna i Stjärnorna, klass 2, har arbetat med att beskriva sitt drömsamhälle som de även har byggt upp som en modell. Gabriel Lidström håller i en pinne ovanför modellen. På pinnen sitter moln som ska ge regn och hjärtan som symboliserar kärlek.
Foto: Maria Lindblom
- Jag tycker att det skulle vara fler miljöbilar och vindkraftverk i kommunen.
Göran Nilsson nickar och säger att kommunen faktiskt snart ska få ett vindkraftverk och att kommunen just köpt in ett par elbilar åt hemtjänstpersonalen.
Under ett helt år har barnen arbetat med att tillsammans förhandla fram vad som ingår i ett bra samhälle och vad som inte platsar där.
Först skapade de några karaktärer som symboliserar olika grupper i samhället. Här finns exempelvis ett barn, en flykting, en pensionär och en funktionshindrad person.
Sedan har barnen varit ute och intervjuat personer i olika åldrar om vad de behöver för att kunna leva ett bra liv.
- Projektet handlar om hållbar utveckling och syftet är att barnen ska utveckla handlingskompetens. Deras huvudfråga har varit hur ska alla må så bra som möjligt i ett samhälle? säger Erika Björklund, pedagogista, det vill säga pedagogisk ledare och handledare på Margarethaskolan.
Hon tycker att barn ofta blir bortglömda i ett samhällsplanerarperspektiv, därför bjöd man även in en politiker till redovisningen.
I barnens samhälle finns i princip allt som finns i Knivsta i dag, men bilar och mopeder har de inte med. Och det är från djuren i den tänkta djuraffären som en hel del av kärleken i samhället ska komma eftersom ensamma personer kan tänkas behöva ett husdjur som sällskap.
Lagarna i deras samhälle handlar om att man inte får stjäla och så vidare, men också om att det inte får finnas några självmord, någon mobbning eller skogsbränder.
- Man ska lämna soporna på återvinningen och man ska göra goda gärningar som sprids vidare, säger bland andra Samuel Dean.
Bland sådant som barnen tycker är onödigt finns en spelhall och en godisaffär.
- För det viktigaste är ju att man kan leva, en spelhall drar för mycket el tycker eleverna.
Daghemmet ligger nära skogen och klädaffären ligger i utkanten av samhället så att "tonåringarna kan shoppa där om de vill". Barnen har pratat om nackdelar och fördelar med allt som de bestämt sig för att placera i sitt samhälle.
På frågan om vad de lärt sig av projektet så svarar de att de kanske blir mer rädda om miljön på riktigt också.
- Vi kanske inte kommer att använda el i onödan och när man blir vuxen kan man gå ibland i stället för att köra bil, säger Gabriella Eriksson och Olivia Bergström.
Margarethaskolan arbetar med inspiration av Reggio Emilias pedagogiska filosofi.
- Vi jobbar utifrån barnens tankar och det som intresserar dem. Sedan försöker vi spinna vidare på deras intresse så att de lär sig saker samtidigt som de har roligt, säger pedagog Maria Sundström som tillsammans med Gustav Sederstedt leder arbetet i klass 2.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!