Det visar en medborgarundersökning som Statistiska Centralbyrån genomförde i våras.
– Det är glädjande att Knivsta totalt sett får bra siffror, samtidigt vet vi nu att vi måste höja farten när det gäller fritidsfrågorna, säger Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M).
Knappt 1 000 personer har svarat från varje kommun. I Uppsala län är det bara tre kommuner som deltagit i undersökningen denna gång.
Knivsta kommun får 64 totalt på ett betygsindex upp till 100. Genomsnittet blev 59 bland de 137 deltagande kommunerna. Bland kommuner i samma storleksordning blev genomsnittet 57.
I Knivsta ligger utbildningsmöjligheter, trygghet, kommunikationer, arbetsmöjligheter, bostäder och chans att utöva inflytande högt. En hög andel Knivstabor svarar att de starkt skulle rekommendera andra att flytta till kommunen.
Däremot är Knivstaborna mindre nöjda med sina fritidsmöjligheter och med det kommersiella utbudet. Synpunkter har också kommit in om barngruppernas storlek, även om skolorna jämförelsevis får ganska bra betyg.
– Eftersom kommunen växer behövs mer fritidsaktiviteter och det är bra att vi får indikationer om det. Men när det gäller den kommersiella servicen så tror jag att vi håller på att hitta rätt takt, säger Göran Nilsson.
En fastighetsvärd har just slutit ett kontrakt med en matvarukedja om att bygga ytterligare en mathall i Knivsta och i bottenplanen på de bostäder som nu byggs på Sågenområdet blir det utrymmen för kaféer, restauranger och butiker.
– Och barngruppernas storlek är hela tiden en levande fråga i budgetarbetet, säger Göran Nilsson.
I Östhammar är medborgarna mer nöjda än snittet i jämförbara kommuner med arbetsmöjligheter, den upplevda tryggheten, stöd för utsatta personer, idrotts- och motionsanläggningar samt gymnasieskolan. Bostäder, grundskolan, kommunikationer och fritidsmöjligheter får ett lägre betyg än snittet i Östhammars kommun.