I mitten av november kunde UNT rapportera att fyra av Knivstabostäders 491 lägenheter har för höga halter av radon i luften. Provsvaren visar sig nu ha funnits hos personal på Knivstabostäder redan i april.
– Nu ska Knivstabostäder göra mätningar i alla lägenheter. Det är bra, inte minst för att minska oron som finns, men det är lite dåligt att vi som myndighet har behövt trycka på, säger Johan Rydén, miljöhandläggare på Knivsta kommun.
Enligt honom fick hyresgästerna ingen information från början, utan att det var genom påtryckningar från hyresgäster och kommunen som Knivstabostäder i september kallade till ett informationsmöte.
Där fick hyresgästerna reda på att det kommunala bostadsbolaget hade genomfört en radonmätning i hundra slumpvis utvalda bostäder och att man då hittat för höga halter i fyra lägenheter. De drabbade bostäderna ligger i områdena Tallbacken och Granbacken, nära Emil Sjögrens väg.
När man har problem med radon i inomhusluften är det bra att vädra mycket, men att det är därför som alla hyresgäster för en tid sedan uppmanades att vädra bättre, vill varken Knivsta kommun eller Knivstabostäders företrädare koppla ihop direkt med upptäckten av radon.
– Vi har sagt att det är bra på alla sätt för inomhusluften om till- och frånluftsventiler hålls öppna. Men det är klart att det är bra även mot eventuellt radon i luften, säger Johan Rydén.
Hans tips är att man ska försöka vädra så mycket som möjligt på dagarna i framförallt sovrum och vardagsrum där man ofta vistas länge.
– Men med tanke på kylan nu så är det inte bra att vädra för mycket. Man kan höja effekten på ventilationen, fast det är hela tiden en balansgång för att undvika att hyresgästerna får det för kallt, säger Johan Rydén. Det optimala är enligt honom att cirka hälften av luften i en lägenhet byts ut på en timme.
Stefan Liljebris, vd på Knivstabostäder, svarar att hans anställda inte har undanhållit någon information från boende eller kommun.
– Jag delar inte den bilden att kommunen har behövt tjata på vår personal för att få information. Och varför vi inte ordnade något informationsmöte i april var för att det inte var något alarmerande i mätresultaten, säger Stefan Liljebris.
Att ingen information gavs under våren var också för att sommaren stod för dörren, enligt honom.
– Vi tyckte det var bättre att vänta till hösten och nu pågår arbete med att täta hål i de aktuella husens bottenplattor. Om tätningarna inte fungerar så kommer vi att skapa ett undertryck för att ventilera bort gasen, säger Stefan Liljebris.