Knivstakock tog OS-guld

Under matlagnings-OS var det inte bara det svenska kocklandslaget som tog guld. Här var även Uppsalabon och Knivstakocken Jens Ericsson med och vann regionklassen med laget Stockholm Culinary Team.

Foto: Privat

Knivsta2012-10-18 16:00

– Vi representerade Stockholm och resten av Uppland och tävlade mot andra regionlag från hela världen, säger Jens Ericsson, som till vardags arbetar som kökschef på Noors slott i Knivsta.
Laget, som bestod av elva kockar och fyra andra personer, tävlade främst med regionala råvaror.

Bland annat därför fanns exempelvis brysselkål från Knivstagården Näsets gröna och ostar från Gullspira gård i Gimo med på vinnarmenyn.
OS i matlagning hålls vart fjärde år i tyska Erfurt och i år hölls tävlingen för 23:e gången. Här samlades förra veckan de bästa kockarna från 54 länder.
– 2010 tävlade jag med samma lag i VM i Luxemburg där vi tog en fjärdeplats. Då blev vi peppade och bestämde oss för att vi skulle försöka bli ännu bättre till OS, säger Jens Ericsson.

Även om han och de andra i laget tyckte att det gick bra under OS, så var Jens Ericsson väldigt nervös inför de två och en halv dagarna som maten skulle lagas.
– Man kan aldrig veta riktigt hur det går. Det värsta var väntan på domslutet efter att vi hade lagat klart maten.
För tio år sedan hade många i restaurangbranschen blivit förvånade om Sverige tagit guld i så många kategorier i matlagnings-OS.
– Men den svenska maten har blivit bättre, något som vi nu fått erkännande för. Sverige vann alla kategorier som vi ställde upp i, säger Jens Ericsson.

Att det är så många matlagningstävlingar även på tv just nu, tycker han bara är roligt.
– Hela Sverige bakar är ju en helt annan grej än den vi gör, men kul att titta på. Jag brukar följa Kockarnas kamp. Det är alltid intressant att se hur andra gör och det är bra att det blivit lite status i kockyrket, säger Jens Ericsson.
Han säger att det varit en enorm utveckling inom restaurangbranschen i Sverige under senare år och att fler har insett att det krävs att man lägger ner kärlek och energi på matlagningen.
– Och när den filosofin sprider sig även till skolmaten så är det ju kanon, i stället för att det ska vara mycket färdiglagat som värms, säger Jens Ericsson. 
Regionalvinnarmenyn som Jens Ericsson hade huvudansvaret för, bestod av fem gourmeträtter. Först serverade laget kräftcarpaccio och lågbakad torskrulle. Därefter blev det bland annat grönärtsoppa med friterat vaktelägg och tryffelflarn.

Huvudrätten var kantarellfylld lammytterfilé med pumpaterrin, pumpakräm och lammkorv som serverades med brysselkål med mera.
– Därefter lagade vi ostmousse med bland annat pistage och en nyponkräm samt en terrin gjord på bland annat grönmögelost, inkokta päron och en ostkaka. Efterrätten lagade konditorerna i laget. Det var flädersorbé med rabarber, jordgubbar och kex, säger Jens Ericsson.
 

PERSONLIGT

Jens Ericsson
Ålder: 30
Bor: Gränby, Uppsala
Om Uppsalas mat: ”Även i Uppsala går det ibland att hitta bra restaurangmat numera. Även en enkel gryta kan vara god, bara maten är lagad med bra råvaror och engagemang, något som allt fler insett.”
Utbildning: Restaurangprogrammet på Ekebyskolan, restauranghögskolan i Grythyttan och erfarenhet från ett tjugotal olika restauranger.
Varför han tävlar: ”Jag längtade efter nya utmaningar och sökte till Stockholm Culinary Team. Vissa blir värvade, andra söker in till laget och testas innan de kommer med.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om