Pär Lindström (KD) är ordförande i Knivsta kommuns bolag Knivstavatten. Frågan om Knivstas avloppsvatten, som efter rening släpps ut i Garnsviken som är en vik av Sigtunafjärden, har utretts.
– Vi anser att en anslutning till Käppala reningsverk på Lidingö är den bästa lösningen. Som det är nu hämmar avloppsproblematiken Knivstas utveckling, säger Pär Lindström.
Har ni funderat på en lokal kretsloppslösning i avloppsfrågan?
– Ja, den frågan fanns med i den utredning som gjorts. Vi tror det är en bra lösning för landsbygden, men vi tror inte det fungerar i tätorter, säger han.
Nu ska fler politiker i Knivsta säga sitt. Först ska frågan upp i samhällsutvecklingsnämnden, sedan kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige.
Hur lång tid kan det ta innan arbetet kan påbörjas?
– Det rör sig om fem till sju år. Dels så handlar det om en politisk process, men även om en byggprocess. Byggprocessen kan inte komma igång innan de politiska besluten är tagna.
Tanken är att Knivstas avloppsvatten ska ledas genom en stor kulvert till reningsverket på Lidingö.
Några formella kontakter har ännu inte tagits med Käppalaförbundet som består av 11 medlemskommuner.
– Jag tror inte våra 10 000 hushåll blir några problem och jag tror att Sigtuna kommun, som redan är anslutet till Käppala, kommer att jubla när vi slutar släppa ut avloppsvatten i Mälaren, säger Pär Lindström.