Enligt en knapphändig vägbeskrivning på Visit Knivstas hemsida ligger Laggagrottan 200 meter från klockstapeln, så jag parkerar vid skolan och går mot kyrkan där klockstaplar brukar stå. En dam som vattnar blommorna på en grav pekar åt andra hållet, bakom skolan. Där skymtar klockstapeln bakom björklöven. Men jag kommer bara till ett rostigt taggtrådsstängsel som jag inte vågar klättra över. I stället följer jag stängslet till en bondgård med råmande kor. Där ropar jag "hallå" i lagården. Ut kommer Marie Nodén.
– Grottan ligger i vår kohage, säger hon.
Jag är inte den första som gått vilse visar det sig. Vänligt beskriver hon en krånglig väg.
– Förut gick det att gå en rakare stig, men nu har de byggt hus och staket där, säger hon.
Jag kör bilen den korta sträckan till Laggagården och parkerar där. Mittemot hembygdsgården ringer jag på Anna Nodéns dörr och förklarar varför jag går omkring i hennes trädgård.
– Ta stigen bakom lekstugan. Den delar sig vid ett rött hus. Håll höger och gå över bråte och slån, säger hon hjälpsamt.
Det visar sig att jag ändå måste klättra över det där taggtrådsstängslet. Jag kommer till en kohage och passerar det som måste vara stenbumlingen som Laggagubben enligt sägnen försökte kasta på klockstapeln, kyrkan och vikingadottern Grimsa. Men jag ser inte de omtalade fingeravtrycken. Stigen leder upp mot ett stenmassiv. Efter lite letande hittar jag ett djupt, smalt och brant sluttande schakt som jag inte törs gå ner i. Kan det vara Laggagrottan?
Jag fotograferar och filmar ingången och på tillbakavägen bekräftar Marie Nodén att jag kommit rätt.
– Det finns så här stora spindlar i taket, säger en av hennes söner och måttar 15 centimeter.
Barnen tycker att grottan är spännande och berättar ivrigt att de krupit ner i den och kommit ut genom ett annat hål. Marie Nodén tycker att jag var klok som inte försökte mig på samma sak.
– Man vill inte fastna där när man är ensam, säger hon.
Grottan är knepig att hitta utan att knappa in koordinaterna på en gps. Frågan är varför kommunen inte satt upp en enda skylt. Idén är god, tycker Josefin Edling, park- och naturchef i Knivsta:
– Men det krävs avtal med markägaren. Och skyltning och underhåll av skyltar är en resurskrävande verksamhet. Kanske något för Lagga hembygdsförening att jobba med?