Knivstas lönsamma diplomering

Knivsta kommun är den enda kommunen i landet som har låtit hälsodiplomera hela arbetsplatsen tre gånger. Och hälsoarbetet har lönat sig genom att sjukfrånvaron har minskat.

350 anställda inom skolor, äldrevård, administration med flera deltog i Vårlunken.

350 anställda inom skolor, äldrevård, administration med flera deltog i Vårlunken.

Foto: Knivsta kommun

Knivsta2010-05-25 18:57

– Jag är stolt över vår tredje hälsodiplomering och över alla deltagare. Diplomeringen är resultatet av ett långsiktigt arbete där hälsoarbetet förts ut till varje arbetsplats och finns som en naturlig del i arbetet, säger kommunchef Anna Maria Dansbo.

Häromdagen fick kommunen som arbetsgivare sitt tredje diplom. Samtidigt deltog 350 anställda i Vårlunken som arrangeras varje år. I år hade samlingsplatsen vid Knivsta kyrka smyckats med ballonger och serpentiner för att fira den tredje diplomeringen.

Vårlunken är en av de friskvårdsaktiviteter som Knivsta kommun erbjuder sina anställda. Andra exempel är friskvårdscheckar, personliga samtal med kommunens hälsoutvecklare, en årlig hälsovecka med spännande aktiviteter och kurser inom olika områden.

För att en arbetsplats ska bli hälsodiplomerad krävs att arbetsgivaren arbetar inom områden som vision, strategi, organisation, friskvård och idrott

– Effekterna av hälsoarbetet har varit många. Vi ser till exempel att sjukfrånvaron fortsätter att minska. 2009 var den nere på 5,5 procent, säger Gunilla Tuvin, personalchef i kommunen.

Knivsta kommun är en av få kommuner i landet som blivit hälsodiplomerad i sin helhet. Att Knivsta har hälsodiplomerats tre gånger är kommunen helt ensam om.

– Korpens rediplomering av Knivsta kommun ger oss ett kvitto på att vi är på rätt spår. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att få en välmående personal som trivs på sin arbetsplats, samtidigt som kommunen blir en attraktiv arbetsplats, säger Gunilla Tuvin.

Tusen arbetsplatser diplomerade

Hälsodiplomeringen togs fram av Korpen i samarbete med Statens Folkhälsoinstitut i samband med det fysiska aktivitetsåret 2001. Diplomeringen är en process som stödjer det strategiska arbetet med hälsan på en arbetsplats. Sedan starten 2001 har över 1000 arbetsplatser hälsodiplomerats. En diplomering gäller i två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om