Gredelbyleden är en pulsåder i Knivstas trafiksystem. Leden löper genom centrala Knivsta från den västra sidan av kommunen ut till motorvägen och väg 77. Här passerar över 13 000 fordon per dygn, varav många är tunga lastbilar.
Under kommunfullmäktiges senaste möte debatterades problemen för de bilister som har svårt att komma ut på leden.
– Trafiksituationen är tidvis fullständigt oacceptabel i korsningarna vid Gredelbyvägen och Högåsvägen. Redan idag är det mycket besvärligt i korsningarna och med ökad trafik från nya bostäder i centrala Ängby blir situationen ännu värre, sa Claes Litsner (S) som på mötet undrade när kommunledningen kommer lägga fram lösningar för att förbättra situationen.
När UNT besöker Högåsvägen träffar vi på småbarnsföräldern Alexander Vik, 35. Han beskriver hur det brukar vara på morgnarna.
– Det är farligt att köra ut på Gredelbyleden, med snäva luckor som man måste försöka komma in i, samtidigt som det står bilar i ryggen och väntar. Därför blir man stressad och kanske tar en lite för snäv lucka ibland. Risken för olyckor är stor, speciellt på vintern, säger Alexander Vik.
Han och många andra som ska köra vänster mot motorvägen svänger ofta istället höger för att slippa korsa två körfält på leden.
– Då åker man ner till rondellen före bron och vänder tillbaka där, säger han.
Även bilisten Jan Karlsson, 66, intygar att det är stora problem att ta sig ut från området som även innefattar bostäderna vid Kolugnsvägen, Vinkelvägen med flera gator.
– Det är ett elände att ta sig ut vissa tider på dagen. Det kommer bilar från båda håll hela tiden. Man kan bli stående i tio minuter när det är som värst, säger Jan Karlsson som tycker att det ska byggas en rondell här.
Rondellen skulle i så fall gå att bygga ihop med Gredelbyvägen, den väg som går nerifrån samhället.
– På Gredelbyvägen blir det också kö, ibland ända från centrum och upp till Gredelbyleden, säger Jan Karlsson.
Samhällsutvecklingsnämndens ordförande Mikael Rye-Danjelsen (KNU) säger att de har sänkt inflyttningstakten och vill underlätta för tåg- och busspendling för att avlasta Gredelbyleden. Det finns också ett förslag på en ny dragning av Gredelbyvägen, inklusive en rondell i höjd med Högåsvägen.
Blir det en rondell nu?
– Det är ett gammalt förslag som kommer bli av, men inte nu. Tidigare hade vi planer på att bygga en rondell men den marken innehöll arkeologiska lämningar och fick inte röras. Sedan har vi behövt prioritera annat, men vi följer utvecklingen på Gredelbyleden noga, säger Mikael Rye-Danjelsen.
Byggtrafiken till fyrspårsutbyggnaden blir ytterligare en påfrestning för Gredelbyleden när bygget sätter igång år 2028 eller 2029. Uppsala kommun hoppas till dess ha fått fram den nya E4-avfarten söder om Mora stenar. Dit ska Knivsta kommun bygga sin egen anslutningsväg, men än finns inget startdatum för detta hos Knivsta kommun.
Mikael Rye-Danjelsen håller med om att det är problem på Gredelbyleden.
– Ja, leden är ju pressad i rusningstrafik. Sedan får vi planera när problemen är så stora att de kräver åtgärder. Vi har tittat på hur trafiken kommer att påverkas med ett ökat antal invånare. När vi har nått en viss mängd fordon då kommer vi att behöva bygga ut hela leden inklusive rondellen, säger Mikael Rye-Danjelsen.
Hur mycket trafik det blir på leden hänger även ihop med hur Trafikverket kommer lösa järnvägskorsningen med Knivstavägen, den så kallade Särstapassagen.
– Vi ligger nu i en förhandling med Trafikverket om Särstapassagen, svarar Mikael Rye-Danjelsen.