Konkurrens kan ge nedskärningar
Om många listar sig hos Praktikertjänsts läkare kan Knivsta vårdcentral tvingas skära ned på personal. Det blir vad som kommer att hända i värsta fall, enligt vårdcentralens chef Charlotta Nordgren Thermaenius.
Charlotta Nordgren Thermaenius.
Foto:
Hur kommer den konkurrensen att påverka er på landstingets vårdcentral?
- Vad jag förstår kommer de inte att starta en komplett vårdcentral, utan mer en husläkarmottagning utan distriktssköterskor. Vi hoppas därför att folk ska stanna kvar hos oss eftersom vi nu har en verksamhet som flyter på bra, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.
Tidigare har vårdcentralen haft svårt att få tag i läkare. Men nu är alla tjänster tillsatta. Här arbetar i dag sex husläkare på 5,2 tjänster. Vårdcentralen har också barnmorskor, sjukgymnaster, 6 distriktssköterskor, specialistmottagningar för diabetes och Kol/astma samt en kurator. Sammanlagt arbetar här 30 personer.
- Vi är en förhållandevis stor vårdcentral med laboratorium. Att vi har så många distriktssköterskor beror på att Knivsta är en så barnrik kommun. I Alsike är medelåldern bara 21,4 år, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.
På vårdcentralen i Knivsta försöker man nu göra en analys av hur verksamheten kommer att påverkas av en privat konkurrent på orten.
- Vi tycker som sagt att verksamheten flyter på bra nu och att fler patienter verkar nöjda. Vi har också jobbat med telefontillgängligheten och fått enkätsvar som säger att 95 procent av alla som söker oss kommer fram, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.
Samtidigt säger hon att det är oerhört svårt att planera för en situation som inte finns än.
- Om de skulle få en enorm listning, att folk väljer deras husläkare i stor utsträckning, så måste vi skära ned på personal eftersom vi får betalt per listad patient. Men det vet vi inget om nu. Så det enda vi kan göra i dagsläget är att försöka göra folk nöjda med oss så att de stannar kvar, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!