”Kortsiktigheten och ovissheten är jobbig”

Föreningen 18 plus tycker att politiker och tjänstemän inte ser fördelarna med att de asylsökande ungdomarna får stanna i Knivsta.

Marianne Carlbom är sekreterare och Ulf Appelgren kassör i föreningen 18 plus i Knivsta. De känner starkt för de asylsökande ungdomarna. "De är sympatiska rakt igenom."

Marianne Carlbom är sekreterare och Ulf Appelgren kassör i föreningen 18 plus i Knivsta. De känner starkt för de asylsökande ungdomarna. "De är sympatiska rakt igenom."

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2018-09-25 12:00

Avtalet med fadderhemmen löpte ut i juni. Under sommaren har föreningen 18 plus skjutit till en mindre summa. Föreningen har ansökt om 400 000 kronor i fortsatt stöd, men beviljades 200 000 kronor av kommunstyrelsen för att fortsätta husera 20 asylsökande gymnasieungdomar som fyllt 18 år. Ersättningen gäller september–december, 2 500 kronor per ungdom och månad.

– Det kan man tycka är bra, det tror jag de själva tycker, men av staten får kommunen 524 000 kronor för att den här gruppen ska kunna vara kvar i kommunen, säger Marianne Carlbom, sekreterare i föreningen.

Hon undrar vad kommunen gör med de resterande 324 000 kronorna.

Socialchef Mats Ståhl Elgström svarar att pengarna går till andra asylsökande som är placerade i kommunen.

– Det finns andra asylsökande som är i dåligt skick, som skulle ha gått till Migrationsverkets boenden men som socialnämnden bedömde att vi skulle låta vara kvar av humanitära skäl.

Hur många rör det sig om?

– Ett fåtal personer.

Enligt Mats Ståhl Elgström är 324 000 kronor inte mycket pengar.

– Det tillfälliga kommunstödet har aldrig räckt för att täcka kostnaderna, säger han.

Föreningen 18 plus önskar att gränsen för fortsatt ersättning inte hade ett slutdatum.

– Kortsiktigheten och ovissheten är jobbig, säger Marianne Carlbom.

Mats Ståhl Elgström förklarar tidsbegränsningen med att socialnämnden tolkat att det tillfälliga kommunstödet ska gälla halvårsvis.

Marianne Carlbom och föreningens kassör Ulf Appelgren betonar vikten av att kommunen stöttar fadderhemmen så att de orkar fortsätta engagera sig. De menar att det kan löna sig för kommunen i längden.

Ungdomar som får uppehållstillstånd för att fullfölja en gymnasieutbildning har, när de är färdiga, ett halvår på sig att ordna försörjning och boende för att få permanent uppehållstillstånd. Om de blir kvar i kommunen betalar staten ut ersättning i två år. För varje person handlar det om cirka 22 000 kronor per månad i två års tid, samt ett engångsbelopp på 133 200 kronor.

– Om vi ger upp skickas ungdomarna tillbaka till Migrationsverkets boenden. Då går kommunen miste om sju miljoner kronor om vi antar att tio av ungdomarna skulle ha bosatt sig här. Men från kommunens sida vill man inte ta i fördelarna och det upprör mig, säger Ulf Appelgren.

Bakgrund

Engagerar fadderfamiljer

Föreningen 18 plus bildades i Knivsta hösten 2017 för att ge asylsökande gymnasieelever möjlighet att stanna i kommunen. Kommunen skrev ett avtal med föreningen, som engagerade fadderfamiljer som öppnade sina hem för ungdomarna. Alla då 17 asylsökande gymnasieelever som fyllt 18 år eller fått sin ålder uppskriven och förlorat sin plats på kommunens boende kunde stanna och fortsätta sin gymnasieutbildning tack vare föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om