UNT har tidigare rapporterat att Knivsta kommun i höst lägger pengar på att med hjälp av de tv-kända lärarna Stavros Louca och Gunilla Hammar-Säfström utveckla undervisningen på Thunmanskolan. De ska hjälpa skolans pedagoger att utveckla sina förmågor och lyfta resultaten i skolan.
Men nu ifrågasätts om det är rätt åtgärder som sätts in på Thunmanskolan och om kostnaderna är rimliga.
– Slutsummor på totalt en miljon kronor har nämnts. Det kanske i stället är så att det här handlar om problem inom arbetsgruppen på skolan? Frågan politikerna borde titta på är varför så många rektorer som arbetat på skolan har sagt upp sig de senaste åren? säger en person till UNT.
Enligt personen kan problemet handla om att en grupp lärare kör sitt eget ”race”. Andra personer kritiserar satsningen eftersom de anser att det vore bättre om pengarna satsades på fler lärare och kringpersonal i Knivstas skolor.
Ann-Sofi Ivarsson, facklig företrädare för Lärarförbundet på Thunmanskolan, är medveten om att det finns olika åsikter om satsningen på skolan.
– Men jag tycker att alla satsningar som görs på Knivstas skolor är välkomna och behövliga, säger hon.
Utbildningsnämndens ordförande Klas Bergström (M) svarar att han har förstått att det finns några lärare som är emot satsningen.
Vad gäller rektorsbytena så svarar han att uppdraget att vara rektor är en utsatt position.
– Att man bytt rektor så ofta på Thunman är en konsekvens av sjukdom, flytt från regionen, avancemang i kommunen, men också av att trycket varit extra hårt på Thunmanskolan. Höga förväntningar från politiker och förvaltningsledning – som vi inte kan vika från – och starka lärarröster, säger Klas Bergström.
Han tycker att det viktigaste nu är att hitta en god dialog.
– Vi måste tillsammans skapa ett klimat där lärare får beröm för sina goda insatser och konstruktiv kritik gällande de mindre lyckade. Och det kan Stavros och Gunilla hjälpa oss med. Vad gäller kostnaden så har vi avtal gällande Thunmansatsningen på 320 000 kronor innevarande år. Sedan vill vi fortsätta satsningen 2013, säger Klas Bergström
Han håller med om att det är mycket pengar, men håller inte med om att de kan vara felsatsade.
– Det är mycket pengar. Samtidigt har vi en bred enighet över partigränserna om höga ambitioner för skolan. Vi kommer 2013 också att satsa på spetslärartjänster, trots att 2013 är ett ekonomiskt mycket besvärligt år, säger Klas Bergström.