Kräfta hotar mångfalden i Mälaren

Nyheter. Nyligen konstaterade Statens veterinärmedicinska anstalt en helt ny kräftart som hotar ekosystemet har påträffats i Märstaån.Dessutom har Länsstyrelse i Stockholms län konstaterat att 100 procent av gäddorna i delar av Sigtunafjärden fått stora sår.

Knivsta2014-02-18 15:59

Länsfiskekonsulent Henrik C Andersson påpekar att händelserna inte har något samband med varandra.

I Sigtunafjärden, främst i Garnsvikens norra del på gränsen mot Knivsta kommun, har bland annat reportern observerat gäddor med stora sår sedan 1980-talet (reds anmärkning). Knivstaån har sin avrinning i området.

Men det är först nu som länsstyrelsen fått information om omfattande angrepp.
-Larmen om såren på gäddorna började komma för två år sedan. Men när vi pratar med folk som fiskar i området säger de att de sett angreppen långt tidigare, säger Henrik C Andersson.

Vad som orsakar såren på gäddorna är ännu inte klarlagt. Men troligen beror det på infektioner från sporbildande parasiter.
-Vi jobbar utifrån den teorin, säger Henrik C Andersson.

Såren ska inte jämföras med sarkom, eller gäddpest sjukdomen även kallas för, som ibland drabbar gäddor.
På vissa håll, bland annat vid Skarven strax sydöst om Sigtunafjärden, är 100 procent av gäddorna angripna. Angrepp har även konstaterats vid bland annat Bro.

Överlever gäddorna angrepp?
-Det finns inga dokumenterade fynd av döda gäddor med angrepp. Men personligen har jag svårt att tro att gäddorna kan överleva. Jag har inte heller sett gäddor med läkta angrepp, säger han.

Henrik C Andersson säger att angreppen på gäddorna är ofarliga för människor.

Ett ekologiskt problem som drabbat Sigtunafjärden är marmorkräftan som nyligen påträffades av en privatperson i Märstaån. Marmorkräftan är en helt ny art i svenska vatten.
-Fyndet är mycket, mycket oroande. Det är en ny och främmande art för Mälaren som kan få katastrofala konsekvenser för ekosystemet. Dessvärre har Statens veterinärmedicinska anstalt konstaterats att det är en andra generations marmorkräftor som påträffats i Märstaån, säger han.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten kan främmande arter som marmorkräfta innebära att näringskjedjan kollapsar med minskad artrikedom som följd. Den kan även sprida sjukdomar som inte tidigare funnits i svenska vatten, vilket i sin tur kan slå ut fisket.

Sveriges inhemska kräftart är flodkräftan som drabbats hårt av kräftpest. Henrik C Andersson berättar av kräftpesten kom till Mälaren 1907 då ett lass med döda kräftor, som bar på kräftpest, lastades av en båt och dumpades i Mälaren.
-Det finns fortfarande glesa populationer med flodkräfta i Mälaren. Förutsättningen för att kräftpesten ska spridas är att det finns kräftor. Marmorkräftan måste utrotas. Men hur det ska går till vet jag inte i dagsläget, säger Henrik C Andersson.

Marmorkräftan är vanlig i svenska akvarier. Länsstyrelsen misstänker att någon tröttnat på sina marmorkräftor och släppt ut dem i Märstaån.
Sigtuna kommun inväntar den åtgärdsrapport som Havs- och vattenmyndigheten förbereder.

Fakta marmorkräfta.
Marmorkräftan reproducerar sig med jungfrufödsel, vilket innebär att det bara finns honor och döttrarna är genetiskt identiska med sin mor.
Den klarar temperaturer från 0 till 25 grader. Den lever bland annat i åar och mindre vattendrag i sydvästra USA och är tålig mot låga syrehalter.
Kräftan har på grund av akvarieägare, som släpper ut kräftorna, spridit sig till bland annat Tyskland och Madagaskar.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om