Kritik mot familjehemsvård
Knivsta kommun får kritik för sin familjehemsvård. Kritiken gäller hur dokumentationen har skötts samt att det är en risk att kommunen genomgående anlitar privata företag för verksamheten.
Resultatet blev att Knivsta socialnämnd och kommunens tjänstemän följer lagreglerna vad det gäller vårdplaner och regelbundna överväganden och omprövningar av placeringsbesluten. Planer för hur vården konkret ska genomföras saknas i dagsläget och barnens rätt att komma till tals i utredningarna tillgodoses inte alltid. Men på de här två punkterna valde länsstyrelsen ändå inte att kritisera kommunen eftersom Knivsta kommun just nu inför en modell med så kallade genomförandeplaner.
Däremot får kommunen kritik för sin dokumentation av familjehemsvården. På den här punkten uppfyller kommunen inte lagen, enligt länsstyrelsens beslut. Dokumentationen är för omfattande och ostrukturerad vilket gör det svårt för nya handläggare, och den enskilde själv att följa ärendet i journalanteckningarna.
"Det är en fråga om rättssäkerhet för den enskilde och en kvalitetsfråga för socialnämnden." står det i länsstyrelsens beslut.
Socialnämndens ordförande, Estelle Karlsson (M), är förvånad över länsstyrelsens beslut.
- Jag har inte hört talas om beslutet, antagligen kommer det att presenteras för oss på tisdag då vi har nästa nämndmöte. Jag kan inte uttala mig om kritiken av dokumentationen, säger Estelle Karlsson.
Däremot anser hon att Knivsta kommuns handläggare är väldigt måna om de barn och ungdomar som är placerade i familjehem.
Vad det gäller länsstyrelsens text om risker med att merparten av familjehemmen rekryteras av privata företag och att företagen ger stöd och handledning till familjehemmen och vissa barn, betecknar Estelle Karlsson det som rent tyckande. Länsstyrelsen anser att Knivsta kommun i stället bör bygga upp en egen familjehemsverksamhet för att upprätthålla kunskap och utveckla sin kompetens.
- Det låter som om de lägger in vad de själva tycker eftersom inga paragrafer regler den här delen. För en liten kommun som vår är det omöjligt att hitta bra familjehem på egen hand. Oftast finns hemmen i andra kommuner. Det är inte många som klarar av att vara familjehem, säger Estelle Karlsson.
I länsstyrelsens utredning står också att det råder resursbrist på Knivstas socialkontor.
Något som Estelle Karlsson också framhåller.
- Vi har pratat om att bygga upp en egen familjehemsverksamhet, men socialkontoret är för underbemannat. I dag fungerar det så att vår personal åker runt i landet för att träffa dem som är placerade. De träffar personerna en gång per halvår. Vi är inte utlämnade till de privata konsultfirmorna, säger Estelle Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!