Kritik mot nytt bidragssytem
Knivsta kommun ska ändra stödet till bygdegårdarna. Men de flesta styrelserna för bygdegårdarna tycker att det är onödigt.
För en tid sedan samlade kommunen representanter från de fem bygdegårdarna till ett möte. Syftet var att diskutera föreningarnas bidrag. I dag får alla fem bygdegårdar lika mycket pengar per år. Det vill säga 37 000 kronor vardera. Med den nya modellen ska de fem föreningarna få hälften av detta i ett grundbidrag och resten av pengarna fördelas per aktivitet.
- Bakgrunden till förändringen är att vi vill att lokalerna som vi ger stöd till används så mycket som möjligt. Därför vill vi prova på att åter införa ett stimulansbidrag per aktivitet, säger ordföranden i utbildnings- och fritidsnämnden Camilla Westerborn (FP).
Att bidragen till dessa föreningar strider mot övriga föreningsbidrag var ett annat argument.
Vid en rundringning till föreningarna visar det sig att de flesta är negativa till det nygamla systemet.
- Det är samma system som vi hade för tio år sedan och som vi ville bli av med då. Vi tycker inte om det nya bidragssystemet, säger Sune Eriksson, ordförande i Vassunda bygdegård.
@3c Text fråga:Vad händer med er förening om förslaget går igenom?
- Föreningen klarar sig ändå eftersom alla jobbar gratis, men underhållet på gården blir sämre. De 37 000 kronorna går till att värma och underhålla byggnaden. Bygdegården är viktig för sammanhållningen i bygden. I Staffansgården arrangerar många sina fester och den används som vallokal, säger Sune Eriksson.
Blå Wingen i Långhundra och Staffansgården i Knivsta är två av de gårdar som har mest aktiviteter. På Blå Wingen har man filmvisningar, bingo, julgransplundringar, revyföreställningar med mera, medan Staffansgården används mycket till Långhundra IF:s aktiviteter samt till läger, övernattningar, möten, kurser, konferenser och fester.
Långhundra IF:s ordförande Christer Solbreck säger att den modell som presenterats av Knivsta kommun kan vara en vettig kompromiss.
- Jag tror att det nya systemet inte gör någon större skillnad för vår ekonomi, samtidigt kan jag förstå att kommunen inte vill att bygdegårdarna ska ha ett speciellt bidragssystem, säger Christer Solbreck.
Laggagårdens ordförande Per Albrektsson tycker att bidraget helst ska vara kvar som det är i dag.
- För oss är det inte hela världen om det ändras. Att fylla i några papper klarar vi utan någon större arbetsinsats, men det blir inget mervärde för oss och det måste ju även bli mer pappersjobb för kommunen. Men jag förstår intentionen med systemet, att man ska få bidrag utifrån det man gör, säger Per Albrektsson om hur Laggagårdens bygdegårdsförening ser på det nya bidragssystemet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!