Majoritetens argument för att tillåta anläggningen är att miljöbalken säger att samhällets olika institutioner ska verka för ett hållbart samhälle med kretsloppslösningar.
Men både Miljöpartiet och Socialdemokraterna röstade emot beslutet i nämnden och i juli överklagades samma beslut av närboende. Därför blir det nu länsstyrelsen som får avgöra om Veolia ska få fortsätta lagra avloppsslam på platsen på samma sätt som i dag.
– Att lukten avtar efter ett dygn spelar ingen roll. Eftersom anläggningen hela tiden fylls på så luktar det nästan hela tiden, säger Catarina Hedqvist (S), som liksom Sara Antell (MP) reserverade sig mot det nya beslutet.
De tycker att Veolia vatten, ett dotterbolag till Stockholm vatten, inte ska få förnyat förtroende förrän de har visat en plan för hur de ska komma till rätta med luktproblemen.
Det Veolia gör är att mellanlagra avloppsslam från reningsverk i Stockholm. Här får de lagra max 10 000 ton avloppsslam åt gången. Slammet ska efter lagringen kunna återanvändas som gödsel på åkrar.
Till historien hör att Knivsta kommun missade att låta de närmast boende yttra sig om anläggningen då tillståndet gavs första gången. Därför fattades ett nytt beslut.
Sara Antell från Miljöpartiet skriver i sin reservation att hon vill se en presentation av befintlig teknik för att minska lukt vill slamlagring.
– Jag saknade en redogörelse i Veolias ansökan för vad det finns för teknik för att minska luktproblemen. Jag har också hört talas om bakterier som man kan spruta på för att minska lukt. Frågan är om några sådana tekniker går att använda här, säger Sara Antell.
Hon tycker det är bra att länsstyrelsen nu får pröva Veolias ansökan.
– På det sättet kommer vi att få en större utredning kring anläggningen och ett bättre beslutsunderlag, säger Sara Antell.
Till anläggningen kommer vissa perioder 30 lastbilar varje dag lastade med 35 ton slam var. Farhågorna från kritikerna handlar också om att lakvatten kan komma ut från anläggningen vid extremväder. Men det är något som Veolia säger inte kan hända.
– Inget vatten från lagringsområdet kan nå grundvattnet. Dammen dit vattnet leds är väldigt överdimensionerad för den yta vi lagrar på, har Clara Tamm på Veolia tidigare sagt till UNT.