Kunskapsekvation i Knivsta går inte ihop

Synen på vilka kunskapskrav som ska gälla i matematikämnet i Knivsta går isär. Läraren Thomas Nordlöv, skolledare och skolutvecklare i kommunen har olika syn på vad eleverna ska kunna i årskurs 7.

Knivsta2008-02-14 18:39
Ska elever med sju år i grundskolan kunna ställa upp och räkna ut enklare tal av typen 12+5,7 och 32*12? Ja, hävdar Thomas Nordlöv. Mer glidande är ett svaret i en skrivelse som skapats högre upp i skolhierarkin.
Bakgrunden till meningsskiljaktigheterna är det brev som Thomas Nordlöv tidigare skickat till Knivsta kommun, där han uttryckt en oro för elevers bristfälliga kunskaper. Brevet och svaret från förvaltningen togs upp som ett informationsärende på utbildningsnämndens senaste möte, och kärnfrågan tycks vara hur viktigt det är att kunna ställa upp och räkna ut tal för hand.

"I läroplanen finns det inget detaljerat mål att kunna addera eller multiplicera flersiffriga tal i sådan omfattning som diagnosen gör gällande. Vid den typen av tal använder vi alla miniräknare i dag såväl i skolan, i hemmet som i arbetslivet. En parallell till det här är att vi i dag inte alls har samma behov av att lämna ifrån oss handskrivna dokument utan de allra flesta föredrar att använda datorn som hjälpmedel", står det i svaret till Thomas Nordlöv. Förvaltningen anser att diagnosen ställer för höga krav när det gäller att multiplicera flersiffriga tal.
- Jag blev förvånad och studsade till av formuleringarna, säger Thomas Nordlöv.

Matematikinlärning är en form av klossbyggande, menar Thomas Nordlöv. Kunskaperna och färdigheterna travas på varandra och vacklar de första klossarna svajar hela bygget.
Maria Sörlin, skolutvecklare på Thunmanskolan, säger att om Thomas Nordlöv uppfattat det som att skolledningen i Knivsta inte tycker att man ska kunna räkna ut enkla tal för hand i årskurs 7 så är det ett missförstånd. Hon håller med om att eleverna ska klara av enklare tal. Däremot vidhåller hon att det inte är rimligt att större tal, med flera decimaler, "som inte ens vuxna kan räkna ut", ska bemästras av elever i sjuan, utan hjälpmedel.
- Vi har olika syn på det här, men den diskussionen vill vi ha internt på skolan, säger Maria Sörlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om