Kvällsöppet ska locka pendlarna
Knivsta vårdcentral har kvällsöppet varje tisdag från och med den här veckan.- Det är framförallt för dem som pendlar och för barn som blir sjuka på eftermiddagen som vi gör det här, säger läkarna Eva Edvinsson och Jarmila Zettergren.
Och eftersom det är adventstider så bjöds de första kvällspatienterna på glögg och pepparkakor på husläkarmottagningen.
- Allt gick bra. De patienter som bokat akuta kvällstider verkade nöjda med det och en person kom också akut hit, utan att boka tid. Även under lunchtid och annars när vi har öppet tar vi förstås emot akuta fall som inte kräver sjukhusvård, säger läkaren Iris Denstedt-Stigzelius.
Inför tisdagskvällarna har även några sjuksköterskor utbildats i att ta akuta prover. Dagtid har vårdcentralen ett av de bästa laboratorierna i länet med två personer som är utbildade i biomedicin.
Iris Denstedt-Stigzelius är glad över att landstinget nu gör något för att möta de privata alternativen.
- Vi har även fått nymålat i entrén, vi har fått nya växter och en vacker emaljtavla. Första intrycket är ju väldigt viktigt. Dessutom har vi fått en jättebra broschyr där man kan se att vi har en fullt utrustad mottagning här. Många kanske inte känner till vilken bredd vi har, säger hon och visar stolt upp den nya broschyren.
På vårdcentralen arbetar tio läkare, tre specialistsjuksköterskor, en kurator, en beroendesköterska, sex distriktssköterskor, en mödra- och barnhälsopsykolog och flera sjukgymnaster. Dessutom finns en barnmorskemottagning och en ungdomsmottagning.
Distriktssköterskorna arbetar utöver med sjukvård även med barnhälsovård på barnavårdscentralen (BVC).
På BVC och bland Knivstas småbarnsföräldrar finns sedan flera år tillbaka ett starkt önskemål om att Knivsta ska få en barnspecialist. Barnen blir allt fler. Samtidigt har den barnläkare som på konsultbasis har arbetat åt vårdcentralen några dagar per vecka, slutat på grund av att hon har fått en fast tjänst.
Distriktssköterskorna Eva Arnerlöv, Kerstin Genell, Ulrika Hedell, Gunilla Laur och Eva Stertman skrev nyligen ett brev till landstingspolitikerna för att få svar på var den utlovade barnspecialisten har tagit vägen.
"Övriga kommuner har tillgång till barnläkare. Vård på lika villkor är en central uppgift för landstingets ledning." skriver de bland annat i sitt brev.
Margareta Parkstam och Åsa Hedén på landstingets kansli i Uppsala svarar att upphandlingen är beslutad, men inte klar än. Enligt uppgifter från vårdcentralen och försörjningschef Margareta Parkstam finns flera läkare med viss barnläkarutbildning på sidan om sin allmänläkarpraktik i Knivsta (den nystartade privata husläkarmottagningen inräknat), men här finns ingen riktig barnspecialist som exempelvis på barnkliniken på Akademiska sjukhuset eller på vårdcentralen i Gottsunda.
- Vad vi söker är en barnspecialist som kan arbeta halvtid i Knivsta och halvtid i Uppsala. Det ska vara en läkare som är knuten till BVC och som även kan handleda och ge råd till all övrig personal på vårdcentralen. I dag har vi en sådan barnmottagning i Gottsunda och den är överbelastad eftersom många Knivstafamiljer hänvisas dit, säger Margareta Parkstam.
Hur många har lagt anbud på uppdraget som privat barnspecialist i Knivsta?
- Allt lyder under sekretess till dess att hälso- och sjukvårdsstyrelsen har beslutat vem som får uppdraget. Men anbuden ska öppnas nästa vecka så det kanske kan bli ett beslut före jul, säger Åsa Hedén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!