Vid tidigare val har deltagandet i hela riket varit svagt med endast 12,5 procent röstande, enligt Iris Dahlstedt Stigzelius, ordförande för valnämnden i Knivsta pastorat. Nu hoppas pastoratet se bättre siffror, genom att få upp deltagandet till 15 procent. Därför kommer valnämnden att utmana och pigga upp kyrkovalet i år.
Knivsta pastorat har bjudit in kampanjledare Susanne Folin från Uppsala stift att i kväll, den 28 februari, berätta om vad det är som gäller i kyrkovalet och vilka kandidaterna är.
– Vi har många medlemmar i hela Sverige, närmare 6,2 miljoner, vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation. Det var ju så att kyrkan tillhörde staten fram till sekelskiftet och då var de politiska partierna ansvariga för kyrkopolitiken.
Men redan före millennieskiftet ersattes de sekulära politiska partierna av fria nomineringsgrupper.
I dag finns det tre olika nomineringsgrupper att välja mellan i Knivsta pastorat: Posk, Kyrkans framtid i Knivsta pastorat samt den nybildade gruppen Demokrati och omsorg. Det finns inga politiska partier.
Valnämnden vill locka fler kandidater. I kyrkovalet finns tre nivåer: kyrkomöte, stift och lokalt.
– Men folk blir så förvirrade när valet kommer, därför vill vi tidigt prata om kyrkovalet när vi värvar kandidater, säger Iris Dahlstedt Stigzelius.
Kyrkovalet äger rum 17 september i år, och redan nu värvar Knivsta pastorat kandidater. Deadline för att hitta nya namn och nomineringsgrupper är påskaftonen den 15 april.
Nytt för i år är ett nytt digitalt kandidat- och gruppsystem. Ombudet för en nomineringsgrupp får med sitt bank-ID skriva in personernas namn i namnlistor.
På en valsedel kan upp till 50 namn finnas med.
Varför ska man vara aktiv i kyrkopolitiken?
– Man gör det för att betona att det är en demokratisk kyrka. Det finns mycket ideellt arbete inom kyrkan också, som att dela ut psalmböcker, engagera sig med asylsökande, ordna kyrkfrukost, sjunga i kör, göra hembesök med mera. Man betalar ju skatt, så då kanske man också vill känna delaktighet.
Ett stort projekt som Knivsta pastorat står bakom är komplexet S:ta Maria Alsike med alla 24 lägenheter, ett vandrarhem, ett LSS-boende, ett kapell, ett kök samt förskola och skola fram till årskurs fyra. Bygget kostade 130 miljoner och invigningen ägde rum 2010.