– Som tonåring lagade jag ofta maten hemma, har alltid varit jätteintresserad. Så när kunderna kom hit för att handla växter och bad om fika kändes ett kafé som en bra idé, säger Elisabeth Secher, som är den som jobbar i köket.
Allt hon producerar är härodlat, hemlagat och ekologiskt.
– Och så är vi fossilfria, inflikar hennes make, Sven Secher.
Han förklarar att de vill bedriva hållbar odling och inte använda fossila bränslen. Därför skippar de alla maskiner som behöver bensin eller diesel. Som en bonus slipper han laga maskiner som går sönder.
Det är Elisabeth och Sven Secher som driver Näsets Gröna. En handelsträdgård som ligger väster om Knivsta med ägor som går ner till Skofjärden i Ekoln; på andra sidan vattnet syns siluetten av Skoklosters slott i motljus. Just den här dagen i alla fall.
De odlar många sorter av kål, tomater, bönor, rotfrukter, squash och mycket mer. De mustar äpplen, utför trädgårdsrådgivning och anordnar provningar av tomater. Det är idylliskt, men både växthus och raka odlingsbäddar skvallrar om allt hårt arbete och den svett som ligger bakom. I juni tar de ledigt för sin egen hållbarhets skull. Men i juli är det öppet och högsäsong. Paret är entusiaster och vill inte att deras verksamhet ska bli storskalig – jorden ska må bra, det ger välsmakande grönsaker. Gården har gått i arv i Svens släkt. Han jobbade tidigare i skogen medan Elisabeth jobbade på Uppsala stadsteaters marknadsavdelning.
I dag har Elisabeth, lovat oss att fixa en picknick, en som de skulle kunna bjuda sina barnbarn på och som passar alla åldrar.
– Det blir en grön picknick, det är så gott. Vi äter sällan kött men är inte vegetarianer, snarare flexitarianer, säger Elisabeth, medan hon trär upp råa grönsaker på spett .
– Frukt- och grönsaksspett är roligare att ta med sig ut, än en skål med sallad.
Tanken är att allt ska gå att äta med händerna. Inga bestick behövs. Servetter får räcka. I korgen har hon lagt fyllda pizzamuffins och minipajer. Nu återstår att mixa smoothies av hallon och jordgubbar. Innan vi går tar hon med sig en påse djupfrysta bullar.
– Det ska man ha på picknick och nytinade är de nästan som nybakade, säger Elisabeth Secher.
Ett annat knep hon har är att ta med fryst dryck, vatten eller saft. Det fungerar fint som kylklampar i korgen, tinar fort och så har man automatiskt kyld dryck att läska sig med.
Recept på modern picknick
Smoothie
(4 pers)
4 dl grekisk yoghurt
500 g jordgubbar
250 g hallon
1 myntablad
1 msk honung
ev vaniljsocker
Kör alla ingredienser i mixer!
Frukt- och/eller grönsaksspett
Elisabeth använde melon, jordgubbar och till fruktspetten och tomater, gurka, paprika, blomkål och morötter till grönsaksspetten. Men välj det du själv gillar.
Pizzamuffins
(ca 12 st)
2 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl mild yoghurt
2 msk oliv- eller rapsolja
Fyllning:
Riven squash, ca 3 dl
12 körsbärstomater i kvartar
100 g riven ost, av valfri styrka
2 tsk oregano
Salt och svartpeppar
Ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ihop ägg, yoghurt och olja. Rör ner yoghurtsmeten i mjölblandningen, rör smeten slät.
Rör ner squashen och osten och stick ner tomaterna i smeten. Häll smeten i muffinsformar av kraftigt papper, (gärna i en muffinsplåt) fyll till ca 2/3 delar.
Baka i ugnen i ca 30 min (känn med sticka att smeten inte är kladdig).
Minipaj med fetaost och primörer
(8 små eller en stor paj)
150 g smör
3,75 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g sparris i bitar
100 g späda morötter i slantar
100 g blomkål i små buketter
1 salladslök, hackad
2 hg fetaost
2 ½ dl matlagningsgrädde
3 ägg
Salt och svartpeppar
Blanda smör, mjöl och vatten till en smidig deg. Tryck ut degen i små pajformar alt en stor form. Ställ kallt ca 30 min. Grädda skalet i 200 grader ca 10 min.
Koka grönsakerna lätt, ca 5 min, och lägg sedan i skalet. Fräs löken lätt och strö över grönsakerna.
Vispa ihop ägg och grädde och krydda med salt och peppar.
Smula fetaosten över grönsakerna och häll äggblandningen över.
Grädda i 200 grader ca 30 min för stor form och ca 20 min för små formar.
Dekorera pajen med sparrisknoppar och örter. Elisabeth använde pappersformar men tog dubbla för säkerhets skull!