– Barnets bästa ska enligt FN:s barnkonvention finnas med i alla kommunala beslut. Men när det gäller skolskjuts så handlar barnets bästa i dag om föräldrarna har råd att bekosta busskort eller inte. Det kan inte vara riktigt, säger Annsofie Åhlander, förälder i Vickeby.
Hon är kritisk till att Knivsta kommun fortfarande inte har beviljat hennes dotter Julia Åhlin ett busskort för 300 kronor i månaden så att Julia kan ta sig till Ängbyskolan på ett säkert sätt.
När Familjen Åhlander Åhlin byggde eget hus i Vickeby så valde deras dotter att gå kvar i Ängbyskolan eftersom hon trivs där och har gått där i många år. Ängbyskolan ligger närmast Vickeby, men byns barn tillhör Segerstaskolan eftersom fördelningen av antal elever annars blir ojämn mellan skolorna. De barn i Vickeby som väljer Segerstaskolan har enligt kommunens regler rätt till skolskjuts eftersom det är längre dit. Det är alltså inte avståndet till Ängbyskolan som gör att tio av barnen i Vickeby behöver skolskjuts eller busskort dit, utan det handlar om att skolvägen till Ängbyskolan är så trafikfarlig att inte ens vuxna kan gå eller cykla efter den smala, hårt trafikerade vägen vid Tomtakurvan.
– Det finns ingen chans att jag skulle släppa ut mina barn på den vägen. Jag vågar inte ens gå där själv, sade Vickebybon Ulrika Evans tidigare till UNT.
Kommunens regler säger att man kan få skolskjuts om skolvägen är trafikfarlig, men dessa regler gäller bara anvisad skola. Så i praktiken finns inget skolval för föräldrar som inte kan ordna skolskjuts själva åt sina barn. Men till hösten ser det ljusare ut för de sex familjer i byn som berörs av frågan.
– Julia är då så stor att hon ändå måste byta till Thunmanskolan och man tycker att kommunen skulle kunna bevilja ett busskort utifrån lagens intentioner redan i dag, men det har vi inte fått något gehör för, säger Annsofie Åhlander.
Enligt Elin Brunell, jurist på Skolverket, så stämmer det att det kommer att ske en del förändringar kring skolskjutsfrågan då den nya skollagen börjar gälla. Avståndet till skolan, trafiksäkerhet med mera ska som tidigare tas med i bedömingarna.
– I dag har man i många kommuner inte rätt till skolskjuts om man inte går i den skola som man blivit placerad i av kommunen. Men från och med 1 juli blir kommunerna skyldiga att ordna med skolskjuts om det kan ske utan stora ekonomiska eller organisatoriska konsekvenser för kommunen, säger Elin Brunell.
En annan förändring i skollagen är att det blir möjligt att överklaga kommunernas skolskjutsbeslut till Förvaltningsrätten.
– Ett syfte med den förändringen är att stärka elevernas rättssäkerhet i de här frågorna, säger Elin Brunell.
Knivsta kommun har tidigare svarat att det är svårt att göra undantag för en familj och utbildningsnämndens nuvarande ordförande tycker detsamma.
– Vi kan inte bevilja ett busskort den här terminen i ett fall utan att det finns några särskilda skäl. Vi är skyldiga att behandla alla invånare lika. Däremot kan det bli förändringar i höst vad det gäller vilka som har rätt till busskort, säger Klas Bergström (M).