Lagar all äldremat från grunden

Maten är mycket viktig för de äldres totala hälsa och välbefinnande. Det räcker inte med att låta vårdpersonal laga maten.

Daniel Gustavsson är kökschef på Estrids gård.

Daniel Gustavsson är kökschef på Estrids gård.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2012-05-08 09:05

Det tycker anhöriga till boende på Estrids gård och Vilhelms gård i Knivsta. Här har som UNT tidigare rapporterat anhöriga reagerat mot en enkät som politikerna beställt.

I måndagstidningen sa kommunalrådet Göran Nilsson (M) att ett alternativ kan vara att låta vårdpersonal under ledning av en kokerska laga maten. Men flera anhöriga vill ha kockarna kvar.
– Här har man precis byggt två nya äldreboenden och anställt egna kockar. Här har de gamla det bra. Egentligen borde det vara andra kommuner som tar efter Knivsta, i stället för att Knivsta ska sänka sina kostnader, säger de anhöriga.

De berättar om äldreboenden i andra kommuner där det luktar illa när man kommer innanför dörren, eftersom det är så ont om personal. Undersökningar visar också att många äldre i dag inte får i sig tillräckligt med näring.
– När min mamma var på Akademiska sjukhuset åt hon inget av den dåliga sjukhusmaten som körs från Västerås, men så fort hon kom tillbaka hit började hon äta och blev frisk, säger Barbro Kjällström.
Hon framhåller också att exempelvis liggsår läker bättre hos äldre som får i sig mer näring.
– I andra kommuner är äldreboendena ganska gamla, men här har man byggt nytt och det kan ju inte ha kommit som en överraskning för politikerna att det skulle höja kostnaderna, säger Bo Bergman, en annan anhörig.

De anhöriga ställer en fråga som de önskar ska vidarebefordras till politikerna.
– Hur skulle du vilja bo när du blir gammal? Äldreboendena är något som Knivstas politiker borde vara stolta över och som de borde behålla.

Vad säger då kockarna om diskussionen? 60 procent av de äldre är enligt den omdiskuterade enkäten mycket nöjda med maten på båda boendena, en siffra som av utredarna ses som för låg i förhållande till vad satsningen kostar.
– Jag tycker förstås det är tråkigt med förslag om besparingar, men anser att det är bra att det görs enkäter om man ser dem som ett verktyg av många. Eftersom det har varit en debatt om äldrevården i Sverige så tycker jag att Knivstas initiativ är spännande att jobba med. Vi lagar allt från grunden, använder bara färska råvaror och grönsaker, inga halvfabrikat. Vi bakar också allt kaffebröd på plats och ambitionen är att göra en god gärning för de äldre, säger Daniel Gustavsson, kökschef på Estrids gård.

Han säger att det är en stor fördel att vara på plats, eftersom man då kan få direkt respons från de äldre om vad de tycker om olika maträtter.
– Vi har också exempelvis matråd med de äldre där vi tar fram matsedlar tillsammans. En annan fördel med att vara på plats är att de äldre som orkar vara med även får mataktiviteter. Vi har exempelvis bakat julgodis till julbordet, bakat pepparkakshus och arrangerat en trerätters nobelmiddag i hop, säger Daniel Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om