Laggabor vill ha lugnare byggnadstakt

Bygg gärna i Lagga kyrkby, men ta det i lugnare takt och anpassa byggnaderna efter den kulturhistoriska miljö som byn har i dag. Det tycker den referensgrupp som bildats i Lagga.

Björn Cedstedt, Malin Wesslén, Allan Rodhe och Christian Stojkovic i referensgruppen från Lagga kyrkby. Till vänster  åkergipen som de vill bevara och till höger i bakgrunden den före detta fattigstugan i Lagga.

Björn Cedstedt, Malin Wesslén, Allan Rodhe och Christian Stojkovic i referensgruppen från Lagga kyrkby. Till vänster åkergipen som de vill bevara och till höger i bakgrunden den före detta fattigstugan i Lagga.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2013-02-20 09:00

För två och att halvt år sedan startade Knivsta kommun ett arbete som syftar till att förtäta Lagga, en av Knivstas två sista bevarade kyrkbyar. Här kan det bli en fördubbling av antalet bostäder från 25 till 50.
Bakgrunden är att kommunen har fått förfrågningar om bygglov från två privata markägare och Svenska kyrkan. De vill sammanlagt bygga 15–25 nya hus, ett äldreboende eller en förskola samt nya bostäder för äldre.
– Vi tycker det är bra att bebyggelsen föreslås förläggas utmed vägarna, men vi vill att de nya bostadshusen på Prästgården anpassas mer till omgivningarna och vi föreslår att åkergärdet mitt i byn bevaras, säger Allan Rodhe.

Han har tillsammans med de andra i referensgruppen tagit fram en egen skiss där 16 hus får plats. Förslaget har samtliga hushåll i byn skrivit under.
– Det här är ingen protest där folk säger "bygg gärna, men inte bredvid mitt hus". Här har alla skrivit under för att de är oroliga för att byns natur- och kulturvärden ska försvinna, säger Björn Cedstedt, som i Laggabornas eget förslag fortfarande har ett nytt hus mitt emot sitt eget.
Lagga by ligger som en ö mitt i odlingslandskapet. I byn finns två skogspartier, varav ett används till friluftsliv av barn och vuxna i Lagga.
– Vi är tacksamma för att kommunen backade och låter den skogen vara kvar. Nu hoppas vi att de också ska lyssna på oss och länsstyrelsen vad det gäller exempelvis att skapa tillräckligt stora, lummiga tomter, säger Christian Stojkovic.
Bygg- och miljönämndens ordförande Boo Östberg (C) har tidigare sagt till UNT att det positiva med en utbyggnad av Lagga är att det blir ett bättre underlag för skolan och för en VA-utbyggnad.

Men referensgruppen tror att underlaget för skolan är tillräckligt ändå med de hus som byggs i områden utanför byn.
– Även länsstyrelsen är tveksam till omfattningen av den föreslagna bebyggelsen, säger Malin Wesslén.
Länsstyrelsen skriver i sitt remissvar att bebyggelse av åkermark i byn skulle bryta mot den traditionella bebyggelsestrukturen i området. Här kan komma att krävas arkeologiska utredningar och länsstyrelsen pekar på att Lagga ligger i Långhundradalen som är ett riksintresseområde för kulturmiljövården.
– Man kan jämföra en stor utbyggnad här med vad man gjorde i städernas centrumkärnor under 1960-talet. En för stor ombyggnad kan aldrig göras ogjord. Därför vill vi att utbyggnaden i Lagga tas i en lugnare takt så att man inte om 20–30 år behöver fråga sig varför den karaktäristiska bykänslan inte bevarades, säger Allan Rodhe och Björn Cedstedt.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om