Lägre energikrav upprör kommuner

I framtiden kan det bli så att kommunerna inte längre kan ställa krav på markägare att bygga lågenergihus.

Knivsta2012-11-23 12:56

Göran Nilsson (M) kommunalråd i Knivsta är kritisk till förslaget.
– Jag tycker det är ytterst olyckligt om man begränsar kommunernas möjligheter att träffa avtal med markägare, säger Göran Nilsson.

Översynen av byggfrågorna, den så kallade byggkravsutredningen, har beställts av civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD). Sista december ska den första delen av utredningen vara klar. Därefter kommer regeringen att ta ställning till betänkandet. Men redan nu går diskussionerna höga bland kommunernas företrädare.
– Syftet med utredningen är att underlätta byggandet i Sverige. Något förenklat kan man säga att en del av utredningen handlar om att kommunerna inte ska ställa kraven i framtiden, utan att det ska finnas gemensamma krav på nationell nivå för att kraven ska bli mer tydliga, säger Ludvig Lundgren, en av utredarna.

De nationella kraven om energiförbrukning i byggnader kommer enligt förslaget att bli desamma som Boverkets regler om lägsta energiförbrukning. Dessa krav är lägre ställda än de krav som Knivsta kommun i dag ställer på markägare i kommunen.
– Byggnader står i dag för 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Det ligger i allmänintresset att minska energiförbrukningen så mycket som möjligt. Det står både i riksdagens och i EU:s mål att kommunerna ska ta sitt ansvar i frågan, säger Göran Nilsson.

Göran Nilsson menar också att en begränsning för kommunerna att sluta avtal med markägarna kan gå ut över andra områden, exempelvis över antalet bostäder som byggs.
– Många av avtalen som vi sluter är till just för att höja antalet lägenheter. Därför kan nationella riktlinjer få motsatt effekt på byggandet, säger Göran Nilsson.
Han tror inte att kommunerna kommer att ställa för höga krav på byggbolagen.
– Nej, det finns en naturlig gräns. Om vi ställer kraven för högt så kommer ju ingen att vilja bygga i kommunen, säger Göran Nilsson.
Däremot förstår han synpunkten om att det i dag finns för många olika kravspecifikationer.
– Men det kunde det vara bättre om kommunförbundet (SKL) tar fram gemensamma krav i exempelvis tre olika nivåer så att varje kommun har ett val om hur högt man vill ställa sina energikrav, säger Göran Nilsson.

Ludvig Lundgren säger att även om det blir samma regler i hela landet så tror han inte att byggandet av hus med lågenergiförbrukning kommer att upphöra.
– Det kommer fortfarande bli tillåtet att bygga med lägre energiförbrukning även om det i planer och genomförandeavtal inte blir tillåtet för kommunerna att ställa krav över Boverkets byggregler, säger Ludvig Lundgren som påpekar att innan något beslut ska fattas så kommer betänkandet även att gå ut på remiss till alla inblandade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om