Länsbyte kan vänta för Knivsta

Snart ska alla landsting och län delas in i större regioner. Två av få kommuner som har rätt att byta län i samband med regionindelningen är Knivsta och Håbo.

Knivsta2011-04-12 06:56

– Våra två kommuner är de enda man pratar om i det här sammanhanget. Skulle det bli så att Uppsala län kommer att ingå i en region som vi känner oss väldigt främmande i så har vi möjlighet att byta till Stockholms län, säger Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M).

Oppositionsrådet Anders Grönvall (S) tycker att det nu är dags för Uppsala län att ”tagga upp” i regionfrågan.
– Både vi kommunpolitiker och landstingspolitikerna måste vara på hugget och bestämma oss för hur vi vill göra. Före första januari måste alla län ha lämnat in en ansökan för vilken region man vill tillhöra, säger Anders Grönvall.

De politiska partierna i Knivsta har inte tagit ställning till än om kommunen bör byta län i samband med regionindelningen, ställningstagandet beror på vilken region som länet delas in i. Men snart kommer möten att hållas för politikerna och under året blir det medborgardialoger.
– Frågan om länsbyte är så stor så jag tycker att ett sådant eventuellt beslut också bör föregås av en folkomröstning i Knivsta, säger Göran Nilsson.

Ett av regionförslagen handlar om att bilda ett samarbete mellan Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro, Södermanland och Uppsala. Ett annat handlar om att bilda en region norrut med Dalarna och Värmland eller en söderut med Södermanland och Västmanland.

Ju längre norrut regionen kommer att sträcka sig desto mindre har övriga kommuner i regionen gemensamt med Knivsta, resonerar Göran Nilsson.
– Vårt parti har inte någon gemensam uppfattning än, men personligen tycker jag att vi måste följa de pendlarströmmar som våra invånare har. Det vill säga pendlarstråket mellan Stockholm och Uppsala, säger Göran Nilsson.

Sjukvårdsfrågan är däremot mer komplicerad. De flesta Håbobor och Knivstabor vill även i fortsättningen använda sig av Enköpings lasarett och Akademiska sjukhuset.
– Jag tror att vi ska räkna med att sjukvårdsfrågan måste få en speciell lösning. Akademiska har för stor kapacitet för att bara betjäna Uppsala län och det diskuteras även om landets universitetssjukhus ska tas över av staten i stället, säger Göran Nilsson.
Han tror inte alls att det är säkert att länsfrågan och hur man löser upptagningsområdena för sjukvården kommer att hänga ihop i just Uppsala län.

Anders Grönvall (S) har inte heller tagit ställning till om Knivsta bör tillhöra Uppsala eller Stockholms län.
– Men jag tycker att regionfrågan är en fråga som vi helst måste ta ställning till före sommaren. En avgörande del är hur det blir med sjukvården. Närheten till Akademiska sjukhuset känns viktig, säger Anders Grönvall.
Han nämner att Knivsta med SL:s pendeltåg och citytunneln inom en snar framtid kommer att få bara en dryg halvtimmes resa även till den stora arbetsmarknaden i Stockholms södra förorter.
– Vi sugs in i Stockholms starka expansion och fler från Stockholmshållet kommer att välja att bosätta sig i Knivsta. Vi har också många kommunala samarbeten söderut redan i dag kring exempelvis brandförsvaret, vatten- och avloppsverk och utvecklingsfrågorna kring Arlanda. Därför är den här frågan viktig att ta ställning i, säger Anders Grönvall.

Fakta

Syftet med en indelning i större regioner är att öka möjligheten till tillväxt och att underlätta för exempelvis större infrastruktursatsningar. Landsting som vill gå ihop i en region ska anmäla intresse för det senast vid årsskiftet, annars kommer staten att avgöra vilken region landstinget ska gå upp i. Länsstyrelserna i samma områden kommer sedan att slås ihop till en länsstyrelse för varje region. Regeringen siktar på att regionreformen i första hand ska vara beslutad till nästa val och kunna träda i kraft 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om