Legotävling favorit i skolan

Det råder spänd förväntan och full aktivitet på plan två i Margarethaskolan den här veckan. Här pågår förberedelser inför First Lego League som hålls i Kista på lördag.

Sixten Adolfsson, Zom Chalee, Sebastian Rückertz, Hedda Holmberg och Brian Barrow provar sina lags robotar inför tävlingen på lördag.

Sixten Adolfsson, Zom Chalee, Sebastian Rückertz, Hedda Holmberg och Brian Barrow provar sina lags robotar inför tävlingen på lördag.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2011-11-09 11:05

Det är första gången som Margarethaskolan deltar i tävlingen, men man slår på stort på en gång. Fem lag med drygt 40 elever från årskurs fyra till sex deltar.

I ett mindre klassrum har eleverna byggt upp en bana med legohinder. Runtom banan står datorer.
– Vi programmerar i datorerna och sedan provkör vi på banan. Det gäller att robotarna klarar av så många uppgifter som möjligt på 2,5 minuter. Bland annat ska de putta ner saker eller lyfta små bakterier och annat som vi byggt av lego, säger bland andra eleverna Hedda Holmberg, Leonardo Hjertstedt och Anton Fransson.

Banan har skolan fått en ritning på av arrangörerna. Alla skolors lag har samma bana och de som klarar att programmera sin robot bäst samt exempelvis samarbetar bäst i laget, vinner det momentet. Årets huvudtema i tävlingen är mat.
– Eleverna arbetar i fem lag och varje grupp har valt var sitt livsmedel. Det har sökt fakta om livsmedlet, fördjupat sig i hanteringen av det och letat efter ett problem kring livsmedlet. Därefter har de också föreslagit lösningar på problemet, säger lärare och projektledare Anna Gulliksson.

Efter att tillsammans ha forskat om sitt livsmedel och provat på programmering, har man delat in varje lag i tre grupper. För i tävlingsuppdraget ingår tre uppgifter: Att bedriva forskning och problemlösning, att marknadsföra lagets lösning i en mindre monter och att programmera en legorobot att utföra avancerade moment.
– Lördagens tävling är en regionuttagning där två lag går vidare till den skandinaviska tävlingen som hålls i Norge. Till slut hålls en världsfinal som nog kommer att gå i USA, säger Anna Gulliksson.

Och det är just tanken på att kanske få åka ut i världen med sitt lag som sporrar bland andra sjätteklassarna Vega Bommarco och Olle Wollter att jobba så hårt inför tävlingen.
– Det ska bli roligt på lördag. Vi försöker nu få vår robot Solvind att göra som vi vill bara, säger Vega Bommarco från laget Totally Melons.

De livsmedel som eleverna har valt är potatis, morötter, yoghurt, melon och ägg. Laget Eggcelent kommer exempelvis att prata om och visa hur man kan undvika salmonella på smittade ägg. Potatisgruppen, Crispy Robots, har inriktat sig på miljöproblemet.
– Vårt förslag är att man ska spruta på ett naturligt ämne från mjölk, istället för miljögifter när man skyddar potatis från svamp och sånt, säger Emil Wattman, från laget Crispy Robots.

Han och kompisen Filip Warpman tycker att det är mycket roligare att arbeta inför tävlingen än att ha traditionella lektioner. Även föräldern Jesper Rückertz som är på besök i skolan denna dag är mycket positiv till projektet som innehåller både SO, NO, bild och slöjd.
– Tävlingen syftar till att öka intresset för samhällsproblem, problemlösning och teknikutveckling hos barn från nio år och uppåt. Jag tycker det är kul om man kan få fler intresserade av naturvetenskap och teknikutveckling i en tidig ålder eftersom det är för få i dag som går vidare och läser exempelvis naturvetenskap, säger Jesper Rückertz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om