– På nästa kommunstyrelsemöte ska vi ta ställning till köpeavtalet, säger kommunalråd Göran Nilsson (M) som tror att förutsättningarna för att avtalet röstas igenom är stora.
2002 var förhållandet annorlunda. Bara några månader efter att Knivsta kommun hade bildats gick sågen i Knivsta i konkurs och kommunen erbjöds att köpa området. Den gången röstades ett köp ner med endast två rösters övervikt. Marken gick i stället till Heisun Fastighets AB, som ägs av finansmannen Magnus Sundström.
Tomten är stor som 30 fotbollsplaner och ligger på strategiskt viktig mark mitt i Knivsta.
– Det känns bra att vi nu har kommit fram till ett avtal, framför allt eftersom så många Knivstabor önskar sig fler butiker, säger Göran Nilsson.
Den här gången är alla förhållanden ordentligt undersökta och man har i avtalet tagit hänsyn till de risker som köpet kan medföra för kommunen. Någon köpesumma har inte offentliggjorts än. Förra gången såldes marken för endast 10 miljoner kronor.
Knivstas kommunpolitiker hoppades då att markägaren skulle sälja tomter till byggföretag. Man hade till och med ett avtal om att markägaren vid försäljningar skulle förlänga Centralvägen och bygga lokalgator i området. Men inget blev av och tomten har stått och gapat tom år efter år. Den enda som köpt mark hittills är kommunen själv som uppför två äldreboenden i kanten av det stora kvarteret.
Men nu ser alltså dödläget ut att ha brutits. Och det finns företag som är intresserade av att köpa mark här när kommunen blir ägare till området.
Kan det bli en större matvaruhall här?
– Ja, det är inte omöjligt. Det finns flera som är intresserade av att bygga en matvaruhall i området. Det finns även de som kan tänka sig att bygga lokaler åt andra i samma byggnad som mathallen, säger Göran Nilsson.
Enligt honom skulle man kunna tänka sig att apotek, systembolag, matvarubutik med flera hamnar i samma byggnad. Det vill säga att Knivsta kan få sin första lilla inomhusgalleria.
Här finns en tidigare plan som tillåter 400 bostäder och butiker byggda i småstadskaraktär, men bostadsplanerna är nu osäkra, enligt Göran Nilsson.
– Vi hoppas att det kan byggas bostäder också, men det förekommer lite buller från Gredelbyleden och tågen så först måste man i sådana fall lösa den frågan. Jag tycker i vilket fall som helst att vi ska hålla kvar vid att området ska ha småstadskaraktär, säger han.
Övrigt som kan hamna i Sågenområdet är den nya Gredelbyskolan, lätt industri och kontor.